Obavijesti

News

Komentari 3

Dva brata i mutni ruski kapital: Pandorini papiri otkrili prave vlasnike lošinjske Jadranke

Dva brata i mutni ruski kapital: Pandorini papiri otkrili prave vlasnike lošinjske Jadranke

Lošinjsku turističku grupaciju Jadranka 2013. godine su, preko offshore tvrtki i ruskog fonda, preuzeli muški članovi obitelji Perenčević i Krešimir Filipović

VIDEO

Bellevue, hotel s pet zvjezdica, nalazi se u uvali Čikat na Malom Lošinju i dio je grupacije Jadranka, o čijim se stvarnim vlasnicima godinama spekuliralo, a kojima se sad bave Pandorini dokumenti, javlja portal Oštro, koji je sudjelovao u međunarodnoj novinarskoj akciji koja je razotkrila tajna bogatstva svjetskih moćnika.

Oštro u Pandorinim dokumentima otkriva stvarne vlasnike lošinjskog turističkog diva Jadranke i kako su preko poreznih oaza prebacivali milijune eura iz Rusije. Od toga su 3,1 milijun dividendi ruskog Velesstroya prebacili na Lošinj za obnovu od požara uništenog restorana. Naime, u travnju 2018. godine u luksuznom lošinjskom hotelu Bellevue izbio je požar, a stvarni vlasnici lošinjske Jadranke požar su upotrijebili kao argument za prijenos 3,1 milijun eura dividendi od vlasnika ruske tvrtke Velesstroy do lošinjske Jadranke.

Godinama se već sumnja, no nikad nije bilo dokazano da iza preuzimanja Jadranke u 2013. godini stoji Mihajlo Perenčević, hrvatski poduzetnik koji predvodi ruski Velesstroy. Perenčević je početkom 2015. godine tvrdio Jutarnjem listu kako je u preuzimanju bilo njegova utjecaja, ali ne i novca.

jadranka

Podaci iz Pandorinih dokumenata otkrivaju, međutim, kako su iza preuzimanja Jadranke zapravo stajali članovi obitelji Mihajla Perenčevića te njegova suradnika u Velesstroyu Krešimira Filipovića, pa tako lošinjsku Jadranku nije preuzeo ruski kapital nego hrvatski državljani, rezidenti Rusije. 

Uz Mihajla, veliku ulogu je imao i Predrag Perenčević kao osnivač i njegov nećak Nikola Perenčević i upravo je on nakon požara 2018. objašnjavao službenicima Asiacitija da je prijenos 3,1 milijun eura iz Rusije preko Hong Konga do Jadranke hitno potreban radi obnove devastiranog restorana hotela prije početka ljetne sezone. Prema službenim procjenama pak, šteta je iznosila tek 200.000 kuna.

Otriveno bogatstvo svjetskih vođa: Na listi Fuchsov sin, Milo Đukanović, Vučićev ministar...
Otriveno bogatstvo svjetskih vođa: Na listi Fuchsov sin, Milo Đukanović, Vučićev ministar...

Perenčević, njegova supruga i brat posjeduju nekoliko vila i zemlju u prekrasnoj uvali Čikat na zapadnoj obali Lošinja. U uvali Čikat supružnici Perenčević imaju dvije vile, gdje se nalaze i Jadrankini najluksuzniji hoteli Bellevue i Alhambra. Njihova imovina na Lošinju tek je, međutim, mali dio onoga što na otoku posjeduje Jadranka čija je imovina procijenjena na oko 250 milijuna eura. U Hong Kongu su osnovali PNP Trust i PNP Overseas Investments, kojie su bile namijenjene za upravljanje njihovom imovinom.

Pandorini dokumenti pokazuju kako su Jadranku 2013. godine zapravo preko offshore-tvrtki i ruskog fonda preuzeli muški članovi obitelji Perenčević i Krešimir Filipović te su lošinjski turistički div i druge investicije uz pomoć Asiacitija nakon 2015. godine uveli u PNP Trust.

Ime Mihajla Perenčevića ne spominje se u dokumentima PNP Trusta i povezanih tvrtki. Formalni osnivač je njegov brat Predrag, a za doživotnog investicijskog direktora imenovao je nećaka Nikolu, koji upravlja imovinom trusta te mu je izravno odgovoran.

jadranka

Predrag Perenčević ima dvije kćeri, dok Mihajlo ima kćer i sina, što znači da su u to vrijeme, osim Predraga, samo Mihajlo i Nikola mogli biti stvarni korisnici PNP Trusta.

Klauzula se ponovo promijenila 2018. godine te je glasila: "bilo koji muški direktni potomak oca osnivača, rođen u braku koji legalno i potpunosti smije nositi ime Perenčević". To su tada mogli biti samo braća Perenčević.

Kada se kasnije – tijekom bankovne provjere transfera 3,1 milijun eura – postavilo pitanje stvarnih vlasnika PNP Trusta, ciparska banka željela je utvrditi njihov identitet. Predrag je potom ponovo, u lipnju 2018. godine, postao primarni korisnik trusta.

Nikola Perenčević i švicarski odvjetnik Luis Arias su tijekom 2018. godine više od sedam mjeseci pritiskali Asiaciti da PNP Overseas dobije poslovni račun. Kad ga je hongkongški ogranak banke Julius Bär najesen napokon otvorio, stigle su loše vijesti.

Banka Julius Bär u postupku provjere klijenta pronašla je više negativnih novinarskih članaka koji su izvještavali o vezama Mihajla Perenčevića i ruske tvrtke Velesstroy s ruskom vlašću i Vladimirom Putinom.

jadranka

Prema izjavi Velesstroya o primanjima koja je Perenčević imao kao direktor mehanizacije i transporta, dostavljenoj Asiacitiju 2017. godine, on je  od travnja 2014. do sredine 2017. godine uz 114.900 eura plaće u rubljima primio ekvivalent 26 milijuna eura bonusa, ni ni ovolika primanja ne mogu objasniti kako je PNP Trust stekao 650 milijuna eura imovine koju u manje-više jednakom udjelu kontroliraju dvije hrvatske obitelji.

Dokumenti koji su procurili iz Asiacitija pokazuju kako su se samo u 2018. godini između tvrtki unutar PNP Trusta prebacivali deseci milijuna eura.

jadranka

U 2018. godini Velesstroy je isplatio gotovo 27 milijuna eura dividendi, a najveći dio tog iznosa bio je isplaćen njegovu vlasniku, ciparskoj tvrtki Waveform Investments. Njegovi stvarni vlasnici su PNP Overseas i Krešimir Filipović, dopredsjednik Velesstroya i predsjednik Nadzornog odbora Jadranke.

jadranka

Asiaciti i banka nisu shvaćali kako je Montex Assets vlasnik Jadranke kad dokumenti pokazuju da je vlasnica hrvatska tvrtka Beta ulaganja, koja je (tada bila) u formalnom vlasništvu ruske tvrtke UK Promsvyaz. 

Investicijski direktor Perenčević objasnio je Asiacitiju kako je riječ o upravljačkoj tvrtki banke Promsvyazbank, koja upravlja imovinom ruskog zatvorenog fonda AB Fund. Budući da hrvatski sudski registar ne dopušta upis vlasnika na način "UK Promsvyaz u imenu AB Fund", u njega se upisala upravljačka tvrtka.

Napomenuo je kako su tada bili u procesu promjene upravljačke tvrtke. To se prema hrvatskom sudskom registru dogodilo potkraj 2018. godine, kada je Beta ulaganja formalno preuzela upravljačka tvrtka druge ruske banke, UK Alfa-Kapital.

Nedugo potom u travnju 2018. godine u Jadrankinom hotelu Bellevue izbio je požar. Nikola Perenčević i švicarski odvjetnik tada su počeli objašnjavati kako je novac potreban za popravak uništenog restorana prije početka ljetne sezone.

jadranka

Taj transfer, međutim, nije išao glatko, nego su Perenčević i Arias više puta prigovarali Asiacitiju kako im se jako žuri da se novac prebaci do Jadranke.

Istraga Oštra otvara sumnje u istinitost ovih iskaza. Požar je, prema službenom izvještaju Javne vatrogasne postrojbe u Malom Lošinju izbio u podrumskom skladišnom dijelu hotela. Procijenjena šteta iznosila je samo 200.000 kuna.

Osoblje Asiacitija pitalo se zbog čega operativna tvrtka kao što je Jadranka ne može sama financirati popravke. Neovisno, pak, o ovim pitanjima, novac je na kraju prebačen kao beskamatni zajam PNP Overseasa Jadrankinom neizravnom vlasniku Montex Assetsu. Nije jasno kako je točno prebačen do lošinjske tvrtke.

jadranka

Na upit Oštra o rezultatima te prijave tamošnja financijsko-obavještajna jedinica odgovorila je kako je ovlaštena za analizu prijava sumnjivih transakcija i da nalaze koji bi mogli biti korisni prosljeđuje relevantnim tijelima u Hong Kongu ili izvan njega. Konkretne primjere, međutim, ne komentiraju zbog tajnosti postupka.

Mihajlo, Predrag i Nikola Perenčević, Krešimir i Tomislav Filipović te Mario Petrović i odvjetnik Luis Arias nisu odgovorili novinarske upite Oštra.

Asiaciti je rekao kako je njegovo poslovanje 'podložno strogim propisima nadležnih tijela u svakoj jurisdikciji u kojoj djeluju'. Održavaju snažan program usklađenosti poslovanja, »međutim, nijedan program usklađenosti nije nepogrešiv – i kada se identificira problem, poduzimamo potrebne korake«.

PNP Trust i dalje postoji, no kod drugog registracijskog agenta, a možda ima i drugu banku. Iz Julius Bära na pitanja Oštra nisu htjeli odgovoriti, ali su napomenuli da će im se javiti imaju li što za dodati njihovoj priči.

Pretraživajući milijune dokumenata, novinari Oštro u Hrvatskoj pronašli su 7.571 rezultata koji su sadržavaju riječ "Croatia" i 394 riječ "Hrvatska".

(Tekst je preuzet s portala Oštro)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag