Obavijesti

News

Komentari 0

Dvanaest 'balističkih projektila' ispaljeno na Erbil izvan Iraka

Dvanaest 'balističkih projektila' ispaljeno na Erbil izvan Iraka

Mete raketnih i napada bespilotnih letjelica napunjenih eksplozivom - za koje nitko ne preuzima odgovornost i manjih su razmjera - u Iraku su većinom američki interesi

VIDEO

S dvanaest "balističkih projektila" ispaljenih s područja "izvan iračkih granica, točnije s istoka", pogođen je u nedjelju američki konzulat u Erbilu, glavnom gradu iračkog Kurdistana, pri čemu nema žrtava, priopćile su vlasti te autonomne pokrajine.

POGLEDAJTE EKSKLUZIVNI INTERVJU S MINISTROM MARIĆEM:

Nedugo nakon objave ove informacije, Čuvari revolucije, ideološka vojska Iranske Islamske Republike, rekli su da su gađali "izraelsko strateško središte na sjeveru Iraka".

- Strateško središte cionističke urote i zla pogodile su snažne napredne rakete postrojbe Čuvara islamske revolucije - objavili su potonji na svojoj mrežnoj stranici Sepah News.

Irak ima na istoku dugačku granicu s Iranom koji u susjednoj zemlji ima važnu ulogu na političkom i na gospodarskom planu. Mete raketnih i napada bespilotnih letjelica napunjenih eksplozivom - za koje nitko ne preuzima odgovornost i manjih su razmjera - u Iraku su većinom američki interesi i pripadnici međunarodne protudžihadističke koalicije.

Raketiran glavni grad iračkog Kurdistana, nema žrtava
Raketiran glavni grad iračkog Kurdistana, nema žrtava

Washington za te napade optužuje proiranske milicije u Iraku koje traže odlazak njegovih vojnika. U nedjelju prije zore novinar AFP-a u Erbilu čuo je tri eksplozije. U napadu je "dvanaest balističkih projektila ispaljeno na četvrt u Erbilu, a na meti je bio američki konzulat", navodi se u priopćenju protuterorističke postrojbe Kurdistana.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da "ni u jednom objektu američke vlade nije bilo štete ni žrtava."

Ipak, dvije su osobe "lakše ozlijeđene" u raketiranju, rekao je guverner Erbila Oumid Khouchanw koji dodaje da su sve rakete pale na "golu zemlju". Napad se dogodio gotovo tjedan dana pošto su dvojica visokih časnika Čuvara revolucije ubijena u Siriji u napadu koji se pripisuje Izraelu.

- Cionistički režim (Izrael) platit će za ovaj zločin - zakunuli su se Čuvari.

- Već neko vrijeme se govori o postojanju izraelskih baza (u iračkom Kurdistanu), ali to su neutemeljene tvrdnje - rekao je na tiskovnoj konferenciji guverner Erbila.

Irački sud donio odluku: Suspenzirana je kandidatura za predsjednika bivšem ministru
Irački sud donio odluku: Suspenzirana je kandidatura za predsjednika bivšem ministru

- Na tom području nema izraelskih baza, samo nova zgrada američkog konzulata - istaknuo je.

Iran je u siječnju 2020. ispalio 22 rakete zemlja-zemlja na dvije baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, kao odmazdu za ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija koje je nekoliko dana ranije počinio Washington bespilotnom letjelicom s iračkog teritorija.

Napad se usto događa u trenutku kada su grubo prekinuti pregovori o obnovi ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom u Beču 2015., nakon novih zahtjeva Moskve.

Ugovor koji su potpisali Iran s jedne te Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka s druge strane, trebao je spriječiti Teheran da proizvede atomsku bombu, u zamjenu za ukidanje sankcija koje su pritiskale njegovo gospodarstvo. No ugovor se prestao primjenjivati pošto se iz njega povukao Washington koji je ponovo uveo sankcije Iranu. Teheran je zbog toga postupno odustao od ograničenja nametnutih njegovu nuklearnom programu.

Tata je mislio da je kći uzorna učenica, mažoretkinja... A ona s 15 godina prešla u zloglasni ISIS
Tata je mislio da je kći uzorna učenica, mažoretkinja... A ona s 15 godina prešla u zloglasni ISIS

Razgovori su stavljeni na čekanje pošto je Moskva zatražila sveobuhvatna jamstva da na rusku trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Zapadne sile ističu da je taj zahtjev neprihvatljiv, a Washington inzistira da na njega neće pristati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.