Obavijesti

News

Komentari 11

Dvije domovine: Tajna služba provjerila je cijeli moj život

Dvije domovine: Tajna služba provjerila je cijeli moj život
4

Ivica Pirić u Ukrajinu se zaljubio igrajući u tamošnjem Arsenalu. Kad je počeo rat, on je počeo pomagati svojoj drugoj domovini. Pirić je stvorio mnoge veze u Ukrajini

VIDEO

Vijest da je nekadašnji nogometaš i nogometni menadžer Ivica Pirić postao počasni konzul Republike Ukrajine u Hrvatskoj iznenadila je mnoge, no ne i one koji pomno prate karijeru ovog splitskog nogometaša, menadžera i humanitarca – čovjeka s dvije domovine, koje nastoji što više zbližiti.

Pirić je kao nogometaš i nogometni menadžer stvorio mnoge veze u Ukrajini, no humanitarni rad je ono što mu je širom otvorilo vrata, najprije ona veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandra Levčenka, a potom i vrata predsjednika Ukrajine Petra Porošenka.

Djecu dovodi na Jadran

Čim je izbio rat u Ukrajini, Pirić je organizirao niz humanitarnih akcija, slao je pomoć u ratom zahvaćenu zemlju, a iz nje u Hrvatsku na oporavak dovodio vojnike. Tijekom prošlog ljeta organizirao je i financirao boravak 300 malih Ukrajinaca iz ratom zahvaćene regije Donbas u Dalmaciji.

- Djeca su i u Domovinskom ratu bila najveće žrtve, i sam sam bježao s treninga zbog uzbuna, zato sam odlučio pomoći baš djeci koja su ostala bez roditelja. Planirali smo sakupiti novac i organizirati dolazak za 30 djece, na kraju ih je stiglo 300. Njihovi osmijesi i sreća kad su ugledali more bili su mi najveća nagrada - kazao je Pirić, koji će i ove godine organizirati sličnu akciju. Na makarsko primorje na odmor iz Ukrajine stići će 300 djece i 150 vojnika.

- Prvi put je bilo teško, jer pomoć su obećavali mnogi, a samo su rijetki, poput Milijana Brkića, Ante Sanadera, Ive Baldasara, Ivana Udovičića, Blaženka Bobana, to i ispunili, a uključili su se i Crveni križ i Crkva - otkriva Pirić.

Prije nego što je dobio počasnu titulu konzula, morao je proći mnoge sigurnosne provjere.

- Provjera je iznimno stroga i provodi je tajna služba, a sastoji se od nekoliko razina. Razumjet ćete da vam o tome ne mogu govoriti - rekao je Pirić.

Sukobi separatista i ukrajinske vojske su se u zadnje vrijeme stišali, no i dalje je otvoreno pitanje okupiranih regija Donbas i Lugansk, kao i pitanje Krima.

- Očekujem da će Donbas i Lugansk uskoro biti mirno reintegrirani, kao što je to bilo s Vukovarom nakon rata u Hrvatskoj.

Oni ne znaju za naš pršut

Nakon toga, možda ne tako brzo, ali bi se pod okrilje matice trebao vratiti i Krim. Uskoro ćemo u Splitu otvoriti konzularni ured, a nakon toga planiramo organizirati gospodarski forum - otkriva i dodaje:

- Žao mi je što hrvatska poduzeća dosad nisu uspjela prodrijeti na golemo ukrajinsko tržište, a mogućnosti su velike, pogotovo u građevinskom, prehrambenom i vojnom sektoru. Bez obzira na trenutačno stanje, Ukrajina je veliko tržište, na kojem naši prehrambeni proizvodi gotovo da nisu zastupljeni. Ne možete tamo naći naš pršut, sir, maslinovo ulje, vino…, a uvjeren sam da ima prostora za suradnju. Nedavno sam odabrane proizvode ponudio na degustaciju ljudima iz vrha ukrajinske vlasti i svi su bili oduševljeni.

Aktualna priča o obnovi hrvatskih MiG-ova novog počasnoga konzula Ukrajine nije iznenadila, ali ni zabrinula.

- Ako je netko napravio nešto mimo zakona, naravno da za to mora i odgovarati, ali da se ovako sustavno napada jedna država, to ne mogu prihvatiti. Ne osoba, ne tvrtka koja je radila remont, nego država!? Ukrajinski narod zna tko to radi, a uskoro će saznati i Hrvati, koji nisu zaboravili da je upravo Ukrajina bila jedna od prvih zemalja koje su priznale Hrvatsku i koja s Hrvatskom ima iznimno prijateljske odnose.

Život u blatnjavim kopačkama i lakiranim cipelama diplomata potpuno je različit.

- Ovo je potpuno drugi svijet od onog u kojem sam živio kao igrač. I sad mogu reći da je igračko vrijeme ustvari najbolje koje sam proveo u životu, zato što sam radio ono što volim, a za sve ostalo su se brinuli drugi. Sad se ja moram brinuti o mnogo toga, vratio sam se u školsku klupu, nastojim se educirati, usavršiti jezike... Najveća potpora mi je obitelj, supruga Vedrana, sin Ivan, kćeri Klara i Elizabeta, te roditelji Stanka i Ivan, brat Denis i sestra Marinela - navodi konzul Pirić.

Kao u igračkim danima. Igrao je u Zagrebu, Hajduku, no istinski je uživao u kijevskom Arsenalu. Karijeru je okončao u RNK Splitu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.