Obavijesti

News

Komentari 7

Dvoje stranaca zaglavilo na Velebitu, HGSS se probio do njih: 'Idu u bolnicu na obradu'

Dvoje stranaca zaglavilo na Velebitu, HGSS se probio do njih: 'Idu u bolnicu na obradu'

Spasilačka ekipa HGSS-a na putu je prema unesrećenima, a helikopter ne može uzletjeti zbog izrazito jakog vjetra. Sumnja se da se dvoje planinara najvjerojatnije otrovalo hranom

VIDEO

Nešto prije 14 sati, 11 spasioca je došlo do muškarca i žene na području Šugarske Dulibe. Oboje su, tek pretpostavljamo, otrovani hranom, ali lakše. No, mogu hodati i pretpostavljam da će ipak do bolnice na obradu. Radi se o njemačkim državljanima - rekao nam je Josip Brozičević iz HGSS-a.

Iz HGSS Gospić javljaju kako se dvoje stranih državljana kod Šugarske dulibe najvjerojatnije otrovalo hranom. Spasilačka ekipa od osam članova je na putu ka unesrećenima. Helikopterski transport nije moguć zbog olujnog vjetra, a zbog velike udaljenosti i teško prohodnog terena u pripravnost su stavljene ostale stanice zbog velike udaljenosti i teško prohodnog terena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

hgss ide u spašavanje 00:44

- Naš je tim od osam spasioca krenuo prema lokaciji nakon što smo dobili njihov poziv u pomoć. Ne znamo točno u kakvom su stanju, no po onome što su nam ispričali, imaju simptome nalik na one nakon trovanja hranom - rekao je za Večernji Josip Brozičević, pročelnika HGSS-a Hrvatska i prvi čovjek GSS-a Gospić.

Teren je izrazito nepristupačan, a još ima i snijega.

- Oni su u planinarskom skloništu prenoćili i vjerojatno htjeli krenuti dalje po toj planinarskoj stazi, no zbog lošeg stanja nisu mogli. Tek kada naš tim dođe do njih, znat ćemo točno o čemu je riječ i jesu li fizički sposobni krenuti sa spasiocima dolje ili ćemo im morati pomagati u tome. Činjenica je da je vjetar na Velebitu iznimno jak, olujan, zato helikopterski transport nije moguć. Naši će spasioci, ako dvojac neće moći hodati, upotrijebiti nosila, tako da ćemo ih na nosilima, pješice spuštati do prve ceste gdje će biti vozila - rekao je Brozičević.

- U pripravnost su stavljene ostale stanice zbog velike udaljenosti i teško prohodnog terena. Naime, spasiocima treba oko 2,5 do tri sata hodanja do lokacije gdje su planinari. S obzirom na to da su krenuli odmah po dojavi, vjerujem da će poslije podneva biti kod njih - objasnio je Brozičević.

HGSS-ovci su se uputili prema unesrećenima po planinarskoj stazi koja vodi od Baških Oštarija prema Paklenici, a na mjestu gdje su javili da su stacionirani, Šugarske dulibe, planinarsko je sklonište gdje su vjerojatno prenoćili. Hranu su vjerojatno nosili sa sobom, ali je moguće da su konzumirali i ono što su našli u prenoćištu, a ako nije bila riječ o konzerviranoj hrani, moguće da je bila pokvarena.

U pomoć kolegama iz Gospića stigli su i HGSS-ovci iz Zadra, Karlovca, Ogulina i Šibenika. Jedan planinar je u teškom zdravstvenom stanju i morat će biti transportiran.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa