Obavijesti

News

Komentari 0

DZS: Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu 22,6 posto više

DZS: Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu 22,6 posto više

Godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka lani - tada je njihov rast iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao

VIDEO

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu su skočile za 22,6 posto u odnosu na isti mjesec 2021., čime su porasle 18. mjesec zaredom na godišnjoj razini, iako blaže nego prethodni mjesec, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka lani - tada je njihov rast iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u ožujku ove godine iznosio 19,5 posto, u travnju 21,9 posto, u svibnju 23,7 posto, a u lipnju rekordnih 24 posto, što je bila najviša stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, tj. od 2011. godine.

U srpnju je, pak, godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda blago usporila, na 23,6 posto, da bi u kolovozu dodatno usporila rast, na 22,6 posto.

U odnosu na srpanj, šak, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu su stagnirale.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u kolovozu u usporedbi sa srpnjem one više za 0,5, a u usporedbi sa kolovozom 2021. za 10,3 posto.

Trgovci o novim cijenama: 'Ovo za nas znači gubitke i moguće kazne do čak 5 milijuna kuna'
Trgovci o novim cijenama: 'Ovo za nas znači gubitke i moguće kazne do čak 5 milijuna kuna'

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u kolovozu na mjesečnoj razini niže za 0,6 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 13,2 posto.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u kolovozu porasle za 0,5 posto u odnosu na srpanj, dok su prema kolovozu 2021. godine porasle za 30,5 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene energije, za 84 posto. Slijedi rast cijena netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,2 posto, cijena intermedijarnih proizvoda za 11,1 posto, i kapitalnih proizvoda za 6,3 posto.

U odnosu na srpanj, u kolovozu su na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije pale za 0,1 posto, dok su kapitalnih proizvoda porasle za 1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Glas poduzetnika: 'Novi paket mjera je dobra namjera, ali nije dovoljan. Nije hrabar!'
Glas poduzetnika: 'Novi paket mjera  je dobra namjera, ali nije dovoljan. Nije hrabar!'
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke