Obavijesti

News

Komentari 2

'E-cigarete nisu problem, već tekućine iz kućne radinosti...'

'E-cigarete nisu problem, već tekućine iz kućne radinosti...'
1

Udruga korisnika osobnih isparivača poručila je da ne postoji niti jedan dokaz da su pojave nekarakterističnih respiratornih oboljenja i smrtnih slučajeva u SAD-u povezani s upotrebom standardiziranih e-cigareta

Udruga korisnika osobnih isparivača (CROHM) u priopćenju navodi činjenice iz istrage krovnog američkog regulatora – Federalne agencije za hranu i lijekove (Federal Drug and Food Administration – FDA) koje je agencija javno komunicirala početkom tjedna.

E-tekućine u kojima se nalazi THC

FDA je istragom velikog broja slučajeva oboljenja utvrdila da je najveći broj pacijenata koristio e-tekućine u kojima se nalazio THC, psihoaktivna komponenta kanabisa i kemijski spoj naziva vitamin E acetat.

U upozorenju FDA stoji da korisnici e-cigareta ne bi trebali kupovati e-cigarete i e-tekućine bez kontrole proizvodnje, odnosno bilo kakve prerađene e-tekućine u kojima se nalazi ulje s THC-om ili bilo kojom tvari koja nije dio originalno proizvedenih e-tekućina. Najriskantnije je kupovanje proizvoda na ulici od nelicenciranih prodavatelja.

U CROHM-u ističu da ne postoji niti jedan dokaz ili nalaz da su ovi incidenti povezani s upotrebom kontroliranih i standardiziranih e-cigareta i e-tekućina.

"Diljem svijeta milijuni ljudi više od desetljeća koriste e-cigarete bez zdravstvenih problema, a relevantna istraživanja pokazuju znatno manju štetnost korištenja e-cigareta i ostalih proizvoda nove generacije u odnosu na klasične cigarete, uz emitiranje između 90 i 95 posto manje štetnih tvari", navodi udruga.

Pokretanje videa ...

Hrvatska ima jednu od najstrožijih regulacija

Naglašavaju i da Hrvatska ima jednu od najstrožijih regulacija u pogledu proizvoda nove generacije u koje spadaju i e-cigarete, strožu od zahtjeva EU Direktive o duhanskim proizvodima. Sve e-cigarete i e-tekućine koje se stavljaju na tržište moraju imati sve propisane dozvole regulatornih tijela, kao i proći analizu sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.

CROHM upućuje na popis svih provjerenih proizvoda i e-tekućina koji se može pronaći na stranicama sanitarne inspekcije

U međuvremenu, njujorški guverner Andrew Cuomo najavio je u nedjelju hitnu zabranu svih okusa e-cigareta, osim duhana i mentola, zbog porasta oboljenja pa i smrtnih slučajeva povezanih s njihovim korištenjem. 

Najava je uslijedila nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da njegova administracija razmatra sličnu zabranu diljem zemlje.