Obavijesti

News

Komentari 2

'E-cigarete nisu problem, već tekućine iz kućne radinosti...'

'E-cigarete nisu problem, već tekućine iz kućne radinosti...'
1

Udruga korisnika osobnih isparivača poručila je da ne postoji niti jedan dokaz da su pojave nekarakterističnih respiratornih oboljenja i smrtnih slučajeva u SAD-u povezani s upotrebom standardiziranih e-cigareta

VIDEO

Udruga korisnika osobnih isparivača (CROHM) u priopćenju navodi činjenice iz istrage krovnog američkog regulatora – Federalne agencije za hranu i lijekove (Federal Drug and Food Administration – FDA) koje je agencija javno komunicirala početkom tjedna.

E-tekućine u kojima se nalazi THC

FDA je istragom velikog broja slučajeva oboljenja utvrdila da je najveći broj pacijenata koristio e-tekućine u kojima se nalazio THC, psihoaktivna komponenta kanabisa i kemijski spoj naziva vitamin E acetat.

U upozorenju FDA stoji da korisnici e-cigareta ne bi trebali kupovati e-cigarete i e-tekućine bez kontrole proizvodnje, odnosno bilo kakve prerađene e-tekućine u kojima se nalazi ulje s THC-om ili bilo kojom tvari koja nije dio originalno proizvedenih e-tekućina. Najriskantnije je kupovanje proizvoda na ulici od nelicenciranih prodavatelja.

U CROHM-u ističu da ne postoji niti jedan dokaz ili nalaz da su ovi incidenti povezani s upotrebom kontroliranih i standardiziranih e-cigareta i e-tekućina.

"Diljem svijeta milijuni ljudi više od desetljeća koriste e-cigarete bez zdravstvenih problema, a relevantna istraživanja pokazuju znatno manju štetnost korištenja e-cigareta i ostalih proizvoda nove generacije u odnosu na klasične cigarete, uz emitiranje između 90 i 95 posto manje štetnih tvari", navodi udruga.

Pokretanje videa...

01:12

Hrvatska ima jednu od najstrožijih regulacija

Naglašavaju i da Hrvatska ima jednu od najstrožijih regulacija u pogledu proizvoda nove generacije u koje spadaju i e-cigarete, strožu od zahtjeva EU Direktive o duhanskim proizvodima. Sve e-cigarete i e-tekućine koje se stavljaju na tržište moraju imati sve propisane dozvole regulatornih tijela, kao i proći analizu sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.

CROHM upućuje na popis svih provjerenih proizvoda i e-tekućina koji se može pronaći na stranicama sanitarne inspekcije

U međuvremenu, njujorški guverner Andrew Cuomo najavio je u nedjelju hitnu zabranu svih okusa e-cigareta, osim duhana i mentola, zbog porasta oboljenja pa i smrtnih slučajeva povezanih s njihovim korištenjem. 

Najava je uslijedila nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da njegova administracija razmatra sličnu zabranu diljem zemlje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk