Obavijesti

News

Komentari 240

"E nećeš, matere ti". Iz Zorana Milanovića progovara nemoć. I pretvara se u običnu destrukciju

"E nećeš, matere ti". Iz Zorana Milanovića progovara nemoć. I pretvara se u običnu destrukciju

Ni komemoracija u Jasenovcu nije spriječila Milanovića da ispaljuje novu salvu uvreda, ne birajući više cilj. Ali uvreda se hvataju oni - a tu spada i Plenković - koji nemaju argumente, ali ni odgovore na ona ključna pitanja.

VIDEO

Ni komemoracija za žrtve Jasenovca nije spriječila predsjednika Zorana Milanovića da se biranim rječnikom obračunava  s "korumpiranim poluudbašima" iz HDZ-a, sa "sinom majora KOS-a", s premijerom "lažovom" i njegovim "huljskim, udbaškim provokacijama", pa čak ni s Ivicom Račanom za kojeg je ustvrdio da je bio na čelu udbaške stranke.

Kao što ga nije spriječila da u retoričkom uzletu pronađe olakotne okolnosti i simpatije za hrvatske ratne zločince.

"E nećeš, matere ti", bubnuo je Milanović nedaleko jasenovačkog Kamenog cvijeta.

Znači, ni psovke više nisu nezamislive.

Uglavnom, nastavljamo po starom. Milanović je ponovno pun otrova i uvreda, destrukcije i konfrontacije, kao i u mnogo navrata do sada. I baš kao -  a to je mnogo važnije - i 2013. godine kad se na sličan način obračunavao sa svim protivnicima i kritičarima njegova lexa Perković.

Samoubilački pohod

Zaratio je tada Milanović s HDZ-ovcima, sa sucima, pravnicima, novinarima, ali i s koalicijskim partnerima i nekim članovima njegove stranke koje je zbog lexa Perković izbacio iz SDP-a, poput Aleksandre Kolarić.

Sada je predsjednik države krenuo u isti (samo)ubilački retorički pohod nakon inicijative za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

I dok neki uživaju u njegovim verbalnim eskapadama na račun Andreja Plenkovića, čak i kad ga povezuje s navodnim grijesima njegova pokojnog oca, i dok navijaju za predsjednika u obračunu s HDZ-ovcima, ostaje činjenica da iz Zorana Milanovića progovara frustracija, baš kao i famozne 2013. godine.

Bijes i nemoć

Milanović je tada bio bijesan zbog činjenice da nije naišao na podršku oko lexa Perković, a sada je bijesan zato što ga nitko - osim grupe generala iza kojih se skriva - ne podržava u akciji pomilovanja Perkovića i Mustača.

Milanović za brutalnim uvredama, onima zbog kojih se djeci poklapaju uši, ali i kakve još nisu viđene u visokoj politici u Hrvatskoj, poseže kad je u defanzivi, kad je razotkriven, kad je istjeran na čistinu, kad je shvatio da je ostao sam jer nitko ne podržava pomilovanje udbaških ubojica.

Pa onda kad se ne skriva iza Ante Gotovine, ispaljuje salve retoričkog gnjeva.

Ne štedi ni Račana

A pritom ne štedi ni Ivicu Račana, "predsjednika Partije koju ne možemo odvojiti od Udbe". I kojoj je Milanović uredno pristupio.

I u toj retoričkoj neobuzdanosti gube se i argumenti: oni koji podržavaju pomilovanje udbaša nisu udbaši, oni koji se tome protive jesu udbaši.

No to nije samo odlika Zorana Milanovića.

Tako se ponaša i Andrej Plenković kad mu se uzdrma pozicija, status i sigurnost.

Drski premijer

U  istom tjednu kad je Milanović govorio o "bandi i probisvjetima", Plenkovića je oporba kritizirala da je na Aktualnom prijepodnevu bio "bahat i bezobrazan, ispod svake razine", dok je sociolog Dario Čepo ustvrdio kako je premijer bio "vrlo drzak" prema zastupnicima.

I to se u pravilu događa kad se Plenkoviću ne sviđaju pitanja, kad nema odgovor, kad je pritisnut argumentima ili izložen kritikama zbog ministara, korupcije, rekonstrukcije Vlade... 

Uglađeni diplomatski rječnik često ustukne pred grubom političkom stvarnošću. Pa mu onda nije teško fizički nasrnuti prema Nikoli Grmoji, ali i uzvratiti Milanoviću da je "karijes, štetočina, sramota".

Iza svega toga kriju se nemoć i destrukcija.

Nije postigao ništa

Zoran Milanović, pored svih lansiranih uvreda na sve adrese, nije zapravo postigao ništa. 

Mario Banožić i dalje je ministar obrane, ustaški pozdrav za koji je jutros prigovorio Plenkoviću da ga neće zakonski zabraniti nije zabranjen ni u Milanovićevu premijerskom mandatu, a s Miloradom Pupovcem kojemu jutros prigovara da je Oluju proglasio etničkim čišćenjem bio je u koaliciji 2011. godine, pa čak ga branio od optužbi Ive Josipovića da je "etnobiznismen".

Uglavnom, Hrvatska nije bolja država otkako je Milanović na njezinu čelu. Dapače, u mnogim aspektima je postala još gora.

Ako ništa drugo, HDZ jača u obračunima s Milanovićem, Plenković skuplja dragocjene bodove, skreće pažnju s pravih tema i dobiva opravdanje da se spusti na predsjednikovu retoričku razinu, korupcija buja, institucije su pokorene, a politička scena zarobljena destruktivnim koškanjima Plenkovića i Milanovića.

Protiv Ustava

"Njihova retorika je protuustavna", izjavila je Dalija Orešković, komentirajući tvrdnje premijera da više neće komunicirati s predsjednikom.

Država od toga nema nikakve koristi.

Ovakva svađa zagađuje javni prostor, utišava umjerene glasove, ubija argumentiranu raspravu, odvraća pažnju od bitnih stvari.

Zoran Milanović svojedobno se izgubio i politički kompromitirao na lexu Perković. Sada postojano kreće istim putem.

A kako je krenuo, još će ispasti da Josip Perković i Zdravko Mustač jedini nisu bili udbaši. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa