Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
47 komentara

E, to se zove peh: Ostali bez 'fotelje' zbog nekoliko glasova

Najveći fijasko na lokalnim izborima sigurno je imao HDSSB-ovac Dinko Burić kojem je mjesto gradonačelnika Belišća izmaknulo za jedan jedini glasački listić

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
47 komentara

Svaki glas itekako je važan! Svim gubitnicima lokalnih izbora poraz je teško pao, no najgorči je okus ostao onima koji su fotelje župana ili gradonačelnika izgubili za samo nekoliko glasova. 

Burić izgubio Belišće za 1 glas

Najveći fijasko na lokalnim izborima sigurno je imao HDSSB-ovac Dinko Burić, jedan od najglasnijih saborskih zastupnika, kojem je mjesto gradonačelnika Belišća izmaknulo za samo jedan jedini glas. 

Ivanišević Split za 615 glasova

Izborni poraz teško je podnio i splitski HDZ. Njegova kandidata za gradonačelnika, Vjekoslava Ivaniševića, od mandata na čelu grada dijelilo je samo 615 glasova. Toliko je birača više uspio pridobiti njegov protivnik Ivo Baldasar (SDP). Zbog male razlike splitski HDZ zatražio je ponovno brojenje listića. 
Željeli su da se utvrdi je li sve bilo regularno budući da je bilo 1800 nevažećih listića. Gradsko izborno povjerenstvo ponovno je jučer pregledalo listiće i svu izbornu dokumentaciju, a HDZ-u nije pomoglo ni ponovno brojenje - omjer glasova ostao je isti. 

- Ne mogu kazati da nisam tužan zbog ovo malo glasova koji su nam nedostajali. Nadam se da ćemo dobiti u budućnosti priliku pokazati što znamo. Pobjednik izbora može istinski vjerovati da će imati korektnu i konstruktivnu oporbu. Ja se vraćam na biro, a moji kolege idu na druga radna mjesta. Treba znati i gubiti i dobivati i zato hvala našim biračima - kazao je Ivanišević. 

Karlo Starčević izgubio Gospić za 127 glasova

Karlo Starčević izgubio je izbore u Gospiću za 127 glasova. Kazao je kako je računao da će izgubiti jer se na biračkim mjestima, kako je ustvrdio, provodio teror HDZ-a. 

- Žalosno je i tragično, ali osjećamo se moralnim pobjednicima jer smo srušili diktaturu dr. Darka Milinovića u Gospiću - rekao je Starčević. 

Pintarić izgubio Sisak i odlazi iz politike

Gubitak gradonačelničke funkcije nakon tri uzastopna mandata posebno je pogodio Dinka Pintarića (HDZ), koji je najavio odlazak iz politike. Jednog od najdugovječnijih gradonačelnika s čelnog mjesta Siska svrgnula je Kristina Ikić Baniček iz SDP-a. 

– Izgubio sam. Nadam se da će gospođa Baniček nastaviti voditi grad u drugom smjeru i da će ići prema naprijed te mislim da će to raditi kako treba. Najavljujem povlačenje iz političkog djelovanja. Smatram da je to moralan potez s obzirom na poraz, a i vrijeme je da taj prostor zauzmu puno mlađi od mene - rekao je Dinko Pintarić. 

Osim Pintarića, funkciju šefa grada izgubilo je još nekoliko “vječnih gradonačelnika”. 

Ronko izgubio Požegu nakon četiri mandata na vlasti

Nakon četiri gradonačelnička mandata od dužnosti prvog čovjeka Požege oprostio se SDP-ovac Zdravko Ronko. Njega je pobijedio HDZ-ovac Vedran Neferović, i to s prednošću od samo 46 glasova. 

Petrov 'svrgnuo' 16-godišnju vladavinu Jamba

Božo Petrov “krivac” je za kraj dugogodišnje vladavine Stipe Gabrića Jamba u Metkoviću. Kralja mandarina Petrov je sa svojom nezavisnom listom pobijedio s premoćnih 65,5 posto glasova. 

Bebić više nije šef u Hvaru

Nakon osam godina Pjerino Bebić ostao je bez mandata u Hvaru. Izgubio je od SDP-ovca Rina Budrovića, koji je osvojio 58,71 posto glasova. 

Škaričić izgubio Omiš za 72 glasa

Do promjena je, nakon 18 godina, došlo i u Omišu. HDZ-ovac Ivan Škaričić izbornu je utrku izgubio za samo 72 glasa od nezavisnoga kandidata Ivana Kovačića. S obzirom na to da je vodio u prvom krugu, nakon konačnih se rezultata, razočaran, bez riječi povukao iz izbornog stožera. 

U Šibeniku Županović kratak za 406 glasova

Nakon jednog SDP-ova mandata Šibenik je ponovno pod vlašću HDZ-a. U drugom krugu izbora sučelila su se dva liječnika. Dosadašnji gradonačelnik, SDP-ovac dr. Ante Županović, za 406 glasova izgubio je izbore od HDZ-ovca dr. Željka Burića

- Prema ovim rezultatima, izgleda da mogu čestitati protukandidatu dr. Željku Buriću na pobjedi. Iako ima spornih momenata na biračkim mjestima, mislim da je dr. Burić odnio pobjedu za prsa - rekao je Ante Županović.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message