Obavijesti

News

Komentari 1

ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz određene uvjete

ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz određene uvjete

ECB je na lipanjskoj sjednici najavio da će zbog visoke inflacije podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda

Europska središnja banka mogla bi kupovinom obveznica zaduženih članica eurozone, uz uvjete, smanjiti razlike u troškovima zaduživanja i potom vjerojatno izvlačiti novac iz sustava kako bi kontrolirala inflaciju, izjavila su dva izvora.

ECB je na lipanjskoj sjednici najavio da će zbog visoke inflacije podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda. Dodali su i da bi ih mogli ponovo podići u rujnu, možda još i više.

Nakon njihove najave razlika u prinosima na referentne njemačke državne obveznice i na one visoko zaduženih članica eurozone na jugu Europe, poput Italije, dosegnula je najvišu razinu u više od dvije godine, signalizirajući veliku razliku u troškovima zaduživanja.

ECB u srpnju ukida monetarne poticaje, podiže kamatne stope
ECB u srpnju ukida monetarne poticaje, podiže kamatne stope

Kako bi smanjila tu razliku, banka je na izvanrednoj sjednici sredinom mjeseca najavila da bi mogla pomoći zaduženim članicama eurozone "fleksibilnom" kupnjom dužničkih papira i "novim instrumentom".

To znači da ECB planira podići troškove zaduživanja u eurozoni u cjelini i istodobno ih ograničiti za visoko zadužene članice.

Balansirajući između ta dva cilja, ECB planira novi program kupnje obveznica i paralelne dražbe na kojima će komercijalne banke moći polagati novac u ECB-u po povoljnijoj cijeni od službene kamate na depozite, izjavila su dva upućena izvora.

Time bi banka de facto povukla iz opticaja novac kreiran novim programom kupnje obveznica, kao što je napravila i prije 10 godina. Razlika je u tome što je ECB brojnim poticajima u proteklom razdoblju kreirao čak 4,48 bilijuna eura rezervi u bankovnom sustavu.

Planirano rješenje bilo bi bolje od prodaje obveznica zemalja s nižim troškovima zaduživanja, koja bi vjerojatno donijela gubitke njihovim središnjim bankama, napominje Reuters.

ECB bankama postrožuje uvjete
ECB bankama postrožuje uvjete

Upravno vijeće ECB-a predstavit će novi program na sjednici krajem srpnja.

Detalji se još razrađuju, a poznato je da će zemlje čiji bi se troškovi smanjivali možda morati ispuniti određene uvjete, poput poštivanja makroekonomskih preporuka Europske komisije, navodi Reuters.