News

Komentari 2

ECDC: Booster doze treba razmotriti za sve odrasle ljude

ECDC: Booster doze treba razmotriti za sve odrasle ljude

Mnoge članice EU-a već su počele nuditi booster doze cjepiva, ali koriste različite kriterije za odabir skupina koje imaju prioritet te različite vremenske razmake između druge doze i booster doze

Preporuke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nisu obvezujuće za države članice EU-a, ali ih se koristi u donošenju odluka.

- Booster doze trebalo bi razmotriti za sve odrasle dajući prioritet starijima od 40 godina - kazala je Ammon, napominjući da bi ih trebalo davati najmanje šest mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom.

U ranijoj preporuci u rujnu s Europskom agencijom za lijekove (EMA), ECDC je kazao da ne postoji hitna potreba za davanjem booster doza u cijelosti cijepljenima u općoj populaciji, ali je sugerirao da bi dodatne doze trebalo razmotriti za ljude s oslabljenim imunosnim sustavima te kao mjeru opreza za slabije starije osobe.

- Dostupni dokazi koji dolaze iz Izraela i Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju značajno kratkoročno povećanje zaštitite od zaraze i teške bolesti nakon booster doze u svim dobnim skupinama - navodi ECDC u izvješću objavljenom u srijedu.

ECDC savjetuje da se booster doze daju svim odraslima, a prioritetno 'onima u dobi od 40 godina i starijima'

Europska komisija uzet će ovaj savjet u obzir prilikom izdavanja preporuke za promjenu korištenja covida potvrda ovaj tjedan, kazali su dužnosnici.

Mnoge članice EU-a već su počele davati booster doze cjepiva, ali koriste različite kriterije za odabir skupina koje imaju prioritet te različite vremenske razmake između druge doze i booster doze.

Najčitaniji članci