Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Egzodus u Irsku: "Čudna je Hrvatska zemlja jer svi odlaze"

Učenica Mihaela (10) iznenadila je učiteljicu sastavkom o domovini u koju je jako razočarana. Otac Neven prvi je otišao raditi u Irsku, a u petak joj odlazi i majka

Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
412 komentara

Moja domovina je čudna. Omogućuje da se moja obitelj razdvoji. Omogućuje da mi je tata na drugom kraju svijeta, a sljedeći tjedan gubim i mamu. Tako je učenica Mihaela Potočnik (10) započela svoj sastavak iz hrvatskog jezika. Iako je učiteljica svojem četvrtom razredu rekla kako moraju napisati samo nekoliko rečenica, djevojčicu je ta tema potaknula da ispovijedi životnu priču. Otac Neven (36) prvi je otišao raditi u Irsku. Pridružio se tisućama hrvatskih građana koji su u toj zemlji našli bolji život. Zbog bolje budućnosti i Mihaela će se uskoro morati odseliti iz Hrvatske.

Marko Prpic/PIXSELL

- Učiteljica se iznenadila kad je pročitala sastavak. Pozvala me je da ga pročitam ispred razreda. Dok sam ga čitala, imala sam knedlu u grlu. Poslije mi je učiteljica rekla da zbog svega imam pravo biti ljuta na Hrvatsku - rekla je Mihaela.

Za njezinu zadaću prva je saznala majka Kristina (32), koja joj je, kao i svake večeri, pregledavala napisanu zadaću. Rekla nam je kako ju je sastavak iznenadio, ali i da je sve napisano istina.

Marko Prpić/Pixsell

- Muž dvije godine nije mogao pronaći posao. Radila sam jedino ja, i to u vlastitoj agenciji za nekretnine. Sad je gasim zbog velikih poreza, davanja i potraživanja. Mogli smo živjeti samo od mjeseca do mjeseca, no jedna plaća nije dovoljna za dostojan život - prepričala je Kristina sa suzama u očima. 

Tijekom razgovora pokušala je ostati vedra i nasmijana, no za taj potez je obitelji trebalo hrabrosti.

- Na godišnjicu akcije Oluja postali smo građani Irske, zajedno sa svojom djecom. Političari su raspravljali oko vojne parade, ali neka su njima bitniji tenkovi i avioni - kaže Kristina.

Marko Prpić/Pixsell

Njezinu drugu kćer Karlu (13) preseljenje je razveselilo iz tužnog razloga. Njezini prijatelji su se s obiteljima već odselili. Ona i sestra će u Hrvatskoj ostati do završetka polugodišta, a nakon Božića se sele u irski Waterford. Majka ide već u petak kako bi djecu, odlikaše, upisala u školu.

>>> Kako svaka mama ovog vikenda može uštedjeti novac?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message