Obavijesti

News

Komentari 21

Egzotika kraj Bjelovara: 'Moje alpake liječe čak i depresiju...'

Egzotika kraj Bjelovara: 'Moje alpake liječe čak i depresiju...'
5

Ne smiju jesti tvrdu hranu jer nemaju gornje zube. Nikako se ne smiju prejedati jer bi mogle uginuti. Ujedno su jako emotivne i kod nabave se moraju kupiti najmanje tri jer bi u protivnom jedna uginula

VIDEO

Niti jedan uzgajivač iz Europe ne želi prodati alpaku dok ne upozna budućeg vlasnika. One su jako plahe i podložne stresu, pa sam kod prodavača prije kupnje morao proći sedmodnevni tečaj, priča Dejan Jalžabetić, ponosni vlasnik alpaka. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Alpake stigle u Hrvatsku: Kila njihove vune košta do 1600 eura Reporter: Željko Rukavina

Posted by 24sata on 10. srpnja 2017

Dejan je nedavno iz Italije uvezao dva mužjaka i ženku alpake, čija je pradomovina Peru. 

- Kako sam ljubitelj životinja, onda sam tražio nešto što nije uobičajeno u našim krajevima i uz pomoć kolegice s Agronomskog fakulteta uzgajam alpake, koje će pomoći u čišćenju zapuštenih površina. Ujedno nisam želio imati životinje koje služe za meso, iako je meso alpake jako kvalitetno - kazao je Dejan, koji se na obiteljskom gospodarstvu posvetio uzgoju ovih umiljatih životinja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Svoje prve alpake Dejan je nazvao Jerry, Achille i Crista. Dodaje da je kod šišanja alpaka najkvalitetnija vuna od prvog šišanja. Godišnje se dobije od jedne životinje oko pet kilograma vune. No najbolja se cijena postiže nakon prerade vune, ali to je za sada u drugom planu jer je za tako male količine teško naći prerađivača.

Ne smiju jesti tvrdu hranu jer nemaju gornje zube i ne mogu je sažvakati. Nikako se ne smiju prejedati jer bi mogle uginuti. Ujedno su jako emotivne i kod nabave se moraju kupiti najmanje tri jer bi u protivnom jedna uginula.

Ove blage životinje i umiljate životinje koje na prvi pogled liče na Ljame, poznate su u svijetu po najkvalitetnijoj vuni s kojom se ne može mjeriti ni merimo i kašmirska vuna, jer je vuna od Alpake antialergijska pa predmete mogu nositi i osobe koje pate od alergije. Izrađuju se odjevni predmeti, tepisi i igračke.

O kvaliteti te vune govori i njezina cijena jer kilogram obrađene vune se kreće oko 1600 eura, dok ona tek ošišana se prodaje po cijeni od 20 do 40 eura, ovisi s kojeg je mjesta na tijelu šišana. U nekim dijelovima svijeta alpake su poznate i kao antidepresivi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature