News

Komentari 9

'EK bi trebala za svaku zemlju posebno odrediti limit duga'

'EK bi trebala za svaku zemlju posebno odrediti limit duga'

Dug iskazan udjelom u BDP-u porastao je u mnogim članicama EU-a iznad dopuštenih 60 posto zbog potpora gospodarstvu i investicijskih programa

Europska komisija trebala bi odrediti limit duga za svaku zemlju-članicu posebno, izjavio je u srijedu za njemačke medije povjerenik EU-a za gospodarstvo, skiciravši prijedlog izmjene europskih propisa planiran za sredinu iduće godine.

Gentiloni je u studenome pozvao na raspravu o reformi europskog Pakta za stabilnost s obzirom na ekonomske pritiske koje je izazvala koronakriza.

Dug iskazan udjelom u BDP-u porastao je u mnogim članicama EU-a iznad dopuštenih 60 posto zbog potpora gospodarstvu i investicijskih programa uvedenih kako bi se ublažile posljedice pandemije covida 19.

Povjerenik EU-a sugerirao je u intervjuu za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) da bi EK trebala odrediti limit duga iskazanog udjelom u BDP-u za svaku zemlju posebno.

"Ne možemo sve zemlje trpati u isti koš. Razlike u udjelima duga (u BDP-u) trenutno su prevelike", objasnio je.

Odbio je prijedlog čelnika Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) Klausa Reglinga da dug ni u jednoj zemlji ne bi trebao premašiti vrijednost BDP-a.

"To jednostavno ne odgovara mojoj zamisli o diferenciranom pristupu državama", objasnio je Gentiloni za FAZ., dodavši i da bi Komisiji trebalo osigurati učinkovitije instrumente za provedbu proračunskih propisa.

Najčitaniji članci