Obavijesti

News

Komentari 329

EK: Očekujemo da Hrvatska i Slovenija primijene arbitražu

EK: Očekujemo da Hrvatska i Slovenija primijene arbitražu
1

Frans Timmermans kazao je da Europska komisija neće nalagati kako implementirati presudu, ali će pomoći u njezinoj implemetaciji. Ističe kako će učiniti sve da pomognu objema stranama

VIDEO

Europska komisija očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu odluku o granici, izjavio je u utorak u Strasbourgu prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. 

"Europska komisija prima na znanje odluku arbitažnog suda i očekuje od obje strane da je provedu", izjavio je Timmermans nakon što je kolegij povjerenika Europske komisije raspravljao o odluci arbitražnog suda od 29. lipnja o razgraničenju na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije.

Timmermas je rekao da je Komisija pomagala u pokretanju arbitražnog procesa za rješavanje spora koji traje više od 20 godina, ističući da je uvijek podržavala mirno rješavanje graničnih prijepora.

Komisija pozdravlja najavljeni sastanak premijera Mire Cerara i Andreja Plenkovića u Ljubljani 12. srpnja i njihov dogovor da neće biti nikakvih jednostranih poteza. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Timmermans je kazao kako se nada da će se premijeri dogovoriti kako najbolje provesti arbitražnu odluku i kazao da je Komisija spremna posredovati u tom procesu. 

"Europska komisija se nada da će obojica premijera dogovoriti o tome kako najbolje provesti pravorijek arbitražnog suda. Komisija naravno ostaje spremna pomoći u tom procesu. Kolegij će ponovno raspravljati o tom pitanju kada krene taj proces kako bi raspravljao o napretku i razmotrio kako može pomoći u punoj i pravednoj provedbi pravorijeka", rekao je Timmermans.

On nije htio oktriti kako je tekla rasprava na sastanku Komisije.

"Jedini način da ljudi na kolegiju mogu slobodno govoriti jest jamstvo da neće biti citirani", rekao je prvi potpredsjednik Komisije.

Hrvatski europarlamentarci očekivali podršku EK-a 

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu slažu se da je podrška Europske komisije arbitražnoj odluci o hrvatsko-slovenskoj granici koja je objavljena u srijedu bila očekivana, no i da ona ne obvezuje Hrvatsku. 

"Europska komisija prima na znanje odluku arbitražnog suda i očekuje od obje strane da je provedu", izjavio je Timmermans nakon što je kolegij povjerenika Europske komisije raspravljao o odluci arbitražnog suda od 29. lipnja o razgraničenju na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije. 

"Komisija može reći svoje mišljenje, no ona nema ovlasti donijeti nikakvu obvezujuću odluku. Mi imamo stav Sabora i Vlade, kako ove, tako i prošlih saziva, i mi se toga čvrsto držimo", ističe zastupnica Biljana Borzan.  

"To će biti problem koji će se očigledno vući godinama i koji će zahtijevati jako puno razgovora između dviju država. Komisija tu može povremeno dati svoje mišljenje i ponekad djelovati kao medijator ako se povećaju tenzije, ali u principu ona nema ovlasti natjerati nas na bilo što", naglasila je Borzan.

"Nisam previše iznenađena odlukom Komisije jer je ona i prije imala takve stavove, no ona nema mehanizme da na neki način natjera Hrvatsku i Sloveniju na primjenu bilo kakve arbitraže, pa ni u ovom slučaju", rekla je zastupnica Dubravka Šuica. 

"Danas su dali po meni jedno vrlo konfliktno stajalište. U prvom momentu su tražili da se provede odluka arbitraže, a u drugom rekli da sami nemaju instrumente".

"Mislim da je Hrvatski sabor iznad svega i da se trebamo držati njegove odluke, no naravno, treba pristupiti dijalogu i razgovoru, što će premijer Andrej Plenković učiniti idućeg tjedna u Ljubljani kad se sastane sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom", zaključila je Šuica. 

"Duboko sam razočaran stavom Komisije prema ishodu arbitraže u kojem se potpuno ignorira činjenica kako je cjelokupni proces kompromitiran nečasnim radnjama slovenske strane, a jednako tako se zanemaruje činjenica službenog povlačenja Hrvatske iz samog postupka", smatra Davor Škrlec. 

"Nerazumljivo je kako Komisija može olako podržati proces i odluku koja je jednostrano nastavljena od slovenske strane, a objektivnost cjelokupnog procesa je dovedena u pitanje", rekao je zastupnik Zelenih. 

Tonino Picula, koji je također očekivao ovakvu odluku, smatra da je današnja izjava EK-a smjerala zaštiti integritet arbitraže kao metode koja će sutra biti primjenjivana u postupcima razrješenja sličnih sporova. 

"Nemojmo zaboraviti da je Europska unija bila jedna od političkih sponzora arbitražnog postupka dogovorenog 2009. kako bi se odblokirao Hrvatski put prema toj organizaciji", podsjeća Picula. 

"Po mom čitanju ove situacije uvjeren sam da Komisija zna da odluka arbitražnog suda nije bez kontroverzi, te da one vladama dvije države neće biti lako nivelirati u dijalogu. Čini mi se da su zadržali jednu vrstu doticaja s političkom realnošću u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji". 

Picula smatra znakovitim da presuda suda govori o 6 mjeseci u kojima bi se trebala dogoditi implementacija, a tu vrstu roka Frans Timmermans danas nije specificirao, kao i to da sam arbitražni sud u obrazlaganju presude i povjerenik nisu prokomentirali izostanak Hrvatske u tom procesu. 

"To govori o nečistoj savjesti onih koji sponzoriraju ovu arbitražu", tvrdi Picula. 

"Komisija uopće nije nadležna nad arbitražom između Hrvatske i Slovenije, to je bilateralno pitanje. Ako ona ipak misli da jest nadležna onda ćemo tražiti raspravu u Europskom parlamentu, pa ćemo staviti sve karte na stol i vidjeti tko je u pravu, a tko u krivu", istaknula je zastupnica Ruža Tomašić. 

Kad se Hrvatska nakon kontaminacije arbitraže povukla, ona nije lobirala, nije se išlo kod ministara vanjskih poslova Europske unije da se pokaže što se događalo, naglasila je Tomašić. 

"Europski političari nemaju vremena čitati o svemu što se događa i mi smo ih trebali o tome informirati, oni jednostavno nisu znali što se događa", dodala je Tomašić i zaključila kako je "vrijeme da Hrvatska ima svoju vanjsku politiku i da se napokon počne raditi u hrvatskom interesu". 

Erjavec zadovoljan porukom Komisije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak da je zadovoljan stajalištem Europske komisije koja očekuje da će Hrvatska i Slovenija poštovati prošlotjednu presudu arbitražnog suda i provesti njegovu odluku o granici.

"Pozdravljam stajalište Komisije koja od nas očekuje implementaciju presude, to nije pobjeda ni Hrvatske ni Slovenije već se Komisija postavila na stranu međunarodnog prava", kazao je Erjavec u Ljubljani nakon izjave koju je popodne u ime Komisije dao Timmermans.

Prema mišljenju slovenskog ministra, koji se nada da će Hrvatska koja je izašla iz arbitraže i tvrdi da kontaminirani proces i odluka arbitara neće imati pravnih učinaka promijeniti svoj stav, stajalište Komisije važno je i zato što bi rješenje dugogodišnjeg graničnog prijepora kojim je Slovenija jedno vrijeme uvjetovala ulazak Hrvatske u EU  moglo poslulžiti i kao model za rješenje sličnih sporova na zapadnom Balkanu gdje postoje još mnoga slična otvorena pitanja.

Neke granice na Balkanu nisu određene, a ni naša granica s Hrvatskom nije bila nikad definirana, kazao je Erjavec.

Dodao je kako on izjavu Komisije o mogućoj pomoći u rješenju spora - ako ju Hrvatska i Slovenija za to zamole - vidi u prvom redu kao poruku Bruxellesa da bi želio pomoći kako bi i hrvatska strana shvatila da arbitražnu presudu treba poštovati i  primijeniti.

U Europskom parlamentu različita mišljenja o arbitraži

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber izjavio je u utorak u Strasbourgu kako bi Hrvatska i Slovenija trebale nastaviti dijalog o graničnom sporu, dok se čelnik liberala (ALDE)  Guy Verhofstadt založio za primjenu arbitražne odluke. 

Predsjednik EPP-a Manfred Webber na molbu slovenske agencije STA da iznese svoj stav o hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu, kazao je kako bi bilo bolje da se europske stranke ne svrstavaju za Sloveniju ili Hrvatsku, te ih je obje pozvao da nastave dijalog i "nađu put" glede arbitražne odluke.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) koju vodi premijer Andrej Plenković dio je obitelji europskih pučana, najjače grupacije u EP, a slovenski mediji zadnjih su tjedana navodi da je HDZ snažno lobirao za svoje stajalište da je spor Zagreba i Ljubljane oko granice bilateralne naravi i da mu tako treba i pristupiti.

Čelnik liberalne grupacije (ALDE) Guy Verhofstadt napisao je na svom Facebook profilu da Europska komisija objema stranama treba pomoći da se arbitražna odluka implementira, te da je arbitražni sporazum iz 2009. godine Hrvatskoj "otvorio vrata" u EU, što je i česta tvrdnja Ljubljane koja EU smatra "sponzorom" arbitraže.

Primjena arbitražne presude bila bi i u interesu EU-a i prilog stabilizaciji odnosa na Balkanu, naveo je Verhofstadt koji je nedavno boravio Ljubljani na regionalnom zasjedanju europskih liberala, te se susreo sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

Podsjetimo, Hrvatski sabor krajem srpnja 2015. godine jednoglasno donio odluku opovlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja, koji su dvije zemlje potpisale 2009. godine, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Hrvatska je smatrala da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 329
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina