Obavijesti

News

Komentari 2

EK predlaže zakon kojim želi iskorijeniti prisilni rad

EK predlaže zakon kojim želi iskorijeniti prisilni rad

Europska komisija je u srijedu predložila novi zakon kojim će se od velikih tvrtki koje posluju u EU-u tražiti da provjere poštuju li njihovi dobavljači diljem svijeta ekološke standarde i ne koriste li prisilni rad ili rad djece

VIDEO

Prema prijedlogu, direktiva o dužnoj pažnji za održivo poslovanje primjenjivala bi se na najveća poduzeća, sva društva s ograničenom odgovornošću u EU-u s više od 500 zaposlenika i neto prometom u svijetu većim od 150 milijuna eura.

Za drugu skupinu poduzeća, ostala društva s ograničenom odgovornošću koja posluju u definiranim sektorima visokog učinka, koja ne ispunjavaju oba praga iz prve skupine, ali imaju više od 250 zaposlenika i neto promet u svijetu veći od 40 milijuna eura, pravila će se početi primjenjivati dvije godine kasnije nego za prvu skupinu.

Pravila će morati poštovati i poduzeća izvan EU-a koja posluju u EU-u čiji promet ostvaren u EU-u odgovara pragu za prvu i drugu skupinu.

Mala i srednja poduzeća nisu izravno uključena u područje primjene ovog prijedloga.

Odluka Europske komisije: Od danas se Covid potvrde mogu izdati i na temelju brzog testa
Odluka Europske komisije: Od danas se Covid potvrde mogu izdati i na temelju brzog testa

Prema prijedlogu direktive, radnicima će trebati osigurati pristup sigurnim i zdravim radnim uvjetima, tvrtke će morati izbjegavati štetne utjecaja na okoliš sukladno ključnim konvencijama o okolišu. Velika poduzeća iz prve skupine morat će imati plan kojim će osigurati usklađenost svoje poslovne strategije s ograničavanjem globalnog zatopljenja na 1,5 °C u skladu s Pariškim sporazumom.

“Ovim prijedlogom želimo postići dva cilja: uzeti u obzir zabrinutost potrošača koji ne žele kupovati proizvode koji su, primjerice, proizvedeni makar i dijelom prisilnim radom ili koji uništavaju okoliš. Drugo, poduzećima dati pravnu sigurnost u pogledu njihovih obveza na jedinstvenom tržištu”, izjavila je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Prema prijedlogu, tvrtke iz EU-a morat će ocjenjivati svoje opskrbne lance najmanje jednom godišnje i prije velikih poslovnih odluka ili pokretanja novih aktivnosti, s obzirom na rizike koji uključuju prisilni rad, dječji rad, neodgovarajuću sigurnost na radnom mjestu i utjecaje na okoliš poput onečišćenja i degradacije ekosustava.

'Europska komisija produžila je rok za korištenje sredstava za sanaciju šteta od potresa'
'Europska komisija produžila je rok za korištenje sredstava  za sanaciju šteta od potresa'

Ako tvrtka identificira takve probleme, mora poduzeti odgovarajuće radnje kako bi ih spriječila ili zaustavila, kao što je razvoj izrada plana korektivnih akcija s kojima će se dobavljač morati složiti.

Da bi ovaj prijedlog postao zakon, moraju ga usvojiti Vijeće EU-a i Europski parlament što može potrajati više od godinu dana.

Direktiva bi se primjenjivala na oko 13 tisuća tvrtki u EU, što znači da bi se odnosila na 1 posto europskih tvrtki, a ostalih 99 posto bilo bi izuzeto.

“Ovim pravilima pokazujemo koliko držimo do ljudskih prava i predvodimo zelenu tranziciju. Više ne možemo ignorirati što se događa u našim vrijednosnim lancima opskrbe. Potrebna nam je promjena u našem gospodarskom modelu”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo
VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...