Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
117 komentara

Ekonomist: ‘Dug pada jer vlada ne radi, to jest ne zadužuje se’

TREĆI MJESEC ZAREDOM: Hrvatska bilježi pad javnog duga tri mjeseca zaredom, a u travnju se spustio na 285,1 milijardu kuna

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
117 komentara

Ovaj pad duga je plod tehničke vlade. Nije stvar u tome da su nešto napravili, nego baš surpotno, dug pada jer ne rade, odnosno ne zadužuju se. Stoga, dao nam bog što dulje da potraje tehnička vlada, našalio se ekonomist Ante Babić.
Na pitanje ima li što drugo veze s ovim za Hrvatsku pozitivnim brojkama kaže: “Ne, ništa. Samo nezaduživanje”. O stanju pada duga govore najnoviji podaci Hrvatske narodne banke koje je objavila u svojoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Prema tim podacima, ukupni javni dug Hrvatske krajem travnja spustio se na 285,1 milijardu kuna. To je gotovo tri milijarde kuna manje u odnosu na ožujak 2016. godine. Točnije, razlika je 2,9 milijardi kuna. Inače, prvi put smo bilježili pad javnog duga u siječnju, i to nakon 17 godina rasta.

“S nižom razinom od 5,3 milijarde kuna, godišnja stopa pada javnog duga u travnju je ubrzala na 1,8 posto”, ističu analitičari RBA za Hinu u osvrtu na podatke HNB-a. Oni pak navode da je pozitivnim kretanjima, osim umjerenije proračunske potrošnje tijekom prva četiri mjeseca, posebice u razdoblju privremenog financiranja, pridonijelo i jačanje kune u odnosu na euro. Srednji tečaj eura prema kuni u travnju je bio niži za 1,5 posto godišnje, a to je, s obzirom na valutnu strukturu duga, poduprlo pad duga iskazanog u kunama. Ujedno ističu kako je padu javnog duga “pridonijelo značajno smanjenje inozemne komponente javnog duga, koja je krajem travnja iznosila 110,6 milijardi kuna, spustivši svoj udio u ukupnom javnom dugu na 38,8 posto”.
Pokazalo se da su i druge zemlje postizale pozitivne rezultate “bez vlade”, odnosno tijekom tehničke vlade. Dobar primjer za to je Belgija koja je od travnja 2010. bila gotovo 600 dana bez vlade. Tehnička vlada nije se zamarala kakav će dojam ostaviti na građane, pa su puno trošili, no rezultat toga bio je veliki gospodarski rast, rast plaća, veliki pad stope nezaposlenosti i rast izvoza. Upravo zbog toga ekonomist Babić zaključuje da će i u Hrvatskoj trendovi rasti dok god “vlada” tehnička vlada. Za sada se pokazuje da je u pravu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message