News

Komentari 0

Ekonomist Florin Citu predložen za mandatara rumunjske vlade

Ekonomist Florin Citu predložen za mandatara rumunjske vlade

Ministar financija Florin Citu trebao bi postati novi premijer Rumunjske, tri tjedna nakon parlamentarnih izbora, ako ga potvrdi parlament što je u utorak službeno predložio predsjednik države

Predsjednik Klaus Iohannis prijedlog je uputio parlamentu pošto su tri proeuropske stranke desnog centra sklopile u ponedjeljak sporazum o formiranju nove vlade koju će voditi dosadašnji ministar financija nakon izbora održanih 6. prosinca.

- Siguran sam da će to biti stabilna vlada ... posvećena interesima građana - rekao je 48-godišnji Citu, ekonomist po zanimanju koji je doktorirao u SAD-u.

Novu vladu očekuju brojni izazovi – početak cijepljenja protiv koronavirusa, usvajanje proračuna za iduću godinu, reforme za pokretanje gospodarstva.

Liberali i njihovi saveznici – USR-Plus i stranka mađarske manjine UDMR – imaju zajedno 244 mjesta od ukupno 465 u oba doma parlamenta. Imaju i potporu 18 zastupnika manjina.

Na izborima su pobijedili oporbeni socijaldemokrati tijesnom većinom, ali nisu imali saveznika s kojima bi koalirali pa su vlast morali prepustiti strankama desnog centra.

Najčitaniji članci