Obavijesti

News

Komentari 183

Ekshumirano 30 žrtava koje su 1944. mučili i ubili partizani...

Ekshumirano 30 žrtava koje su  1944. mučili i ubili partizani...
1

Te su ekshumacije završene krajem listopada, a svi ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na dalju stručnu obradu na Odjel Patologije splitskog Kliničkog bolničkog centra

VIDEO

Na tri lokacije na području Općine Zagvozd završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 30 osoba, koje su ubili pripadnici partizanske vojske krajem 1944. godine, doznaje se u petak od načelnika ove općine na području Imotskoga, Miroslava Gaće.

"Na groblju Jerkuša iz tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci 24 osobe, a na lokaciji Mavića ograda pet osoba, dok su posmrtni ostaci jedne osobe ekshumirani na području Lovrinčevića na lokaciji Sudišće," kazao je Gaće za Hinu.

Te su ekshumacije završene krajem listopada, a svi ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na dalju stručnu obradu na Odjel Patologije splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC).

Načelnik Gaće istaknuo je da je Općina Zagvozd zahvalna Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministrovu unutarnjih poslova na "civiliziranom i dostojanstvenom obavljanju ovih ekshumacija".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U povodu ovih ekshumacija na području Zagvozda, iz Ministarstava hrvatskih branitelja priopćeno je da Uprava za zatočene i nestale svoje terenske aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih grobalja, grobalja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Gaće je podsjetio da je Općina Zagvozd još 2011. godine podnijela Policijskoj postaji u Imotskom kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja ratnih zločina nad civilnim pučanstvom na području te općine u Dalmatinskoj zagori krajem Drugog svjetskog rata.

U kaznenoj prijavi se navodi da su "nepoznati pripadnici partizanske postrojbe koja je pripadala komandi Biokovsko-neretvanskog područja", kršeći pravila međunarodnog prava, u studenom 1944. godine zarobili više desetaka pretežito civila s područja bivših općina Vrgorac i Makarske, te ih doveli na područje Zagvozda gdje su ih mučili i ubili iz vatrenog oružja, naveo je načelnik općine Zagvozd.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...