Obavijesti

News

Komentari 47

Ekskluzivna ispovijest iz škole u Zagrebu: 'Manijak s mačetom upao je u razred i prijetio nam'

Ekskluzivna ispovijest iz škole u Zagrebu: 'Manijak s mačetom upao je u razred i prijetio nam'

U zagrebačku Klasičnu gimnaziju je 6. ožujka ove godine upao 18-godišnjak s mačetom. Nasreću, nije bilo ozlijeđenih, a policija ga je pronašla tri sata kasnije i uhitila

VIDEO

Najgora vrsta američkog scenarija stigla je i na naše područje. Ovih dana nezapamćena horor priča potresa susjednu Srbiju u kojoj je 13-godišnjak upao u školu te ubio portira i još osmero svojih vršnjaka, a uz to teško ozlijedio učiteljicu povijesti i još nekoliko učenika, koje je propucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Istovremeno se sjetimo kako je za dlaku izbjegnut takav scenarij u zagrebačkoj srednjoj školi. Prije dva mjeseca u Klasičnu gimnaziju u Križanićevoj ulici u poslijepodnevnim satima upao je, kako je policija tad izvijestila, nepoznati muškarac naoružan oštrim predmetom, a tijekom događaja nije bilo ozlijeđenih osoba.

Naoružan mačetom upao u gimnaziju: 'Prijetio je učeniku i sam izašao. Nema ozlijeđenih'
Naoružan mačetom upao u gimnaziju: 'Prijetio je učeniku i sam izašao. Nema ozlijeđenih'

Razgovarali smo s učenikom 4. razreda u koji je upao njegov vršnjak koji ne pohađa tu školu, dok su imali engleski. Ispričao nam je sve o deset minuta užasa koji su profesorica i njegovi prijatelji iz razreda proživljavali.

Profesorici je vikao: "Sjedni, kurvo glupa"

- Upao nam je u razred oko 13.40 u razred, sve skupa je trajalo oko deset minuta, dok nije napustio školu. Svega se sjećam kao da je bilo jučer, imali smo sat engleskog, kad je odjednom on upao, a dosta nas ga zna iz viđenja. Počeo se derati gdje je jedan učenik iz našeg razreda. U tom trenu nitko nije znao da nosi oružje, ono mu je bilo uz tijelo i nije se vidjelo. Potom se naš prijatelj kojeg je ovaj tražio ustao i rekao mu: 'Tu sam, što trebaš'. Potom se ovaj napadač počeo derati na njega. Vikao mu je: 'Di si bre'. Mi znamo tog lika, fura se na 'Južni vetar' (op.a., srbijanska TV serija o kriminalu i mafiji) - započeo nam je priču naš učenik Klasične gimnazije (podaci poznati redakciji).

POGLEDAJTE VIDEO:

Potom se, kaže nam, javila profesorica i rekla mu: "Što hoćeš, izađi van".

- Na to je on rekao: 'Sjedi tu na svoje mjesto, kurvo glupa'. Potom je izvadio mačetu. Tad se profesorica potpuno šokirala i odmaknula. Onda je jedan drugi učenik podigao stolac u znak obrane i počeo se derati na njega: 'Gubi se van', to mu je vikao. Onda je ovaj kojeg je napadač tražio rekao: 'Ajde izađi van, idemo to riješiti izvan škole' i zaputio se van skupa s njim. Kad su izašli iz učionice, rekao je napadaču da ga pričeka jer treba na WC. Napadač se potom nastavio derati na hodniku na ovoga koji je podigao stolac i uputio izvan škole nakon što je čuo da je već pozvana policija, a kad je ovaj iz mog razreda došao s WC-a, spremačica i profesorica mu nisu dopustile izaći. Profesorica mu je rekla da ne smije izaći, pa je kasnije došla ravnateljica - ispričao nam je naš sugovornik.

Mladić koji je s mačetom upao u Klasičnu gimnaziju dobio mjesec dana istražnog zatvora
Mladić koji je s mačetom upao u Klasičnu gimnaziju dobio mjesec dana istražnog zatvora

"Neke cure su se ukipile od straha"

A dok su još bili u razredu i dok je, kaže, ovaj mahao mačetom, neke učenice su otrčale iz razreda i pobjegle kod psihologinje, dok  neke otrčale izvan škole.

- Trebali smo imati još dva sata hrvatskog nakon toga, no tad je došla psihologinja i rekla nam da možemo doma, a prije toga je razgovarala s nama, pričala nam je o reakcijama koje se javljaju u takvim situacijama kad se osoba zamrzne od straha. Konkretno, mene nije bilo strah jer sam znao da je došao s idejom prestrašiti ovog učenika kojeg je tražio. Mi ga svi znamo otprije, iskreno sam vjerovao da ne bi upotrijebio mačetu. Međutim, bilo je mnogo onih koji su se potpuno izbezumili, uplašili su se jako, pogotovo cure koje su, kako sam rekao, još dok je vadio mačetu pobjegle iz razreda kod psihologinje. Kasnije, kad smo svi zajedno pričali, cure su mi rekle da su htjele, čim su ga ugledale, pobjeći od njega, a neke su se toliko prepale da su se jednostavno ukipile - ispričao nam je gimnazijalac.

Nakon tog nemilog događaja u školu im je dan kasnije stigao, kako kaže, tim za krizne slučajeve Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Došli su pa smo imali grupnu terapiju. Sve su nas posjeli u krug i tako smo pričali. Dolazili su nam tjedan dana i rekli da ako netko nešto treba dođe kod njih - rekao nam je.

Zanimalo nas je što se u školi promijenilo nakon tog upada.

Incident s mačetom u školi neće biti izoliran slučaj ako ne bude reforme. Zaštitari bi dobro došli
Incident s mačetom u školi neće biti izoliran slučaj ako ne bude reforme. Zaštitari bi dobro došli

Sin poznatog stomatologa uhićen par sati kasnije

- Baš se ništa nije promijenilo. Nama i dalje spremačica sjedi na porti, ponekad je s njom i domar. Neki učenici znaju doći tamo pod odmorom. Uglavnom, na sve se zaboravilo i više se ni ne priča o tome, odnosno ponekad se spomene. Iskreno smatram da smo još koliko toliko normalni, samo da sad nakon ovog u Beogradu ne postane trend to s pištoljima - rekao nam je.

Za napadača zna da je sin poznatog stomatologa.

- Taj lik je bio u društvu s nekima iz razreda. Nevjerojatno mi je da je sam došao, našao našu učionicu koja je na 2. katu, i to skroz gore do kraja, dosta ju je teško naći. Očito je znao i koji smo razred te ga je netko uputio jer je samo ušao u školu i krenuo po stepenicama. Nadam se da se ovako nešto više nigdje neće dogoditi - zaključuje sugovornik.

Podsjetimo kako je nakon tri sata bijega policija ušla u trag 18-godišnjaku koji je s mačetom upao u Klasičnu gimnaziju i uhitila ga na području Medveščaka.

- Na području Medveščaka, 6. ožujka oko 13.50 sati, u prostorije obrazovne ustanove došao je tad nepoznati mladić. Nakon toga na hodniku je susreo učenika kojeg je i tražio, a kojemu je oštrim predmetom uputio prijetnje. Nakon upućenih prijetnji mladić je pobjegao. Informacije i saznanja koje je zagrebačka policija prikupila o samom događaju rezultirali su ciljanom potragom za mladićem u dobi od 18 godina - izjavili su tog dana iz zagrebačke policije. Kasnije mu je određen jednomjesečni pritvor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao