Obavijesti

News

Komentari 59

Najstariji hrvatski ovisnik ima 76 godina, u Zadru najkritičnije

U 2017. godini prvi je put liječeno 958 ljudi, na liječenju je gotovo pet puta više muškaraca nego žena, a populacija ovisna o opijatima sve više stari, pokazuje Izvješće HZJZ-a

VIDEO

U Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, kanabis je bio glavna i najzastupljenija ilegalna droga prošle godine, amfetamini su na drugom mjestu, a među opijatima najčešće se upotrebljava heroin, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) po kojima je najviše liječenih ovisnika 2017. bilo u Zadarskoj županiji.

Najmlađa osoba koja je eksperimentirala s psihoaktivnim drogama imala je 13, a najstariji evidentirani ovisnik čak 76 godina.   

U 2017. godini prvi je put liječeno 958 osoba, na liječenju je gotovo pet puta više muškaraca nego žena, a populacija ovisna o opijatima sve više stari, pokazuje Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2017., koje se temelji na raspoloživim podacima pristiglima iz zdravstvenog sustava.

Za cijelu je Hrvatsku stopa liječenih ovisnika o drogama iznosi 248,3 (248,3 osoba na 100.000 stanovnika u dobi od 15. do 64. godine). Čak sedam županija ima višu stopu ovisnika od hrvatskog prosjeka, u čemu prednjači Zadarska županija (496,2), zatim Istarska (495,9), Šibensko-kninska (449,7), Grad Zagreb (366,7), Primorsko-goranska (342,5), Splitsko-dalmatinska (331,9) te Dubrovačko-neretvanska (246,3). Ostale županije su imale stope niže od hrvatskog prosjeka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Situacija je slična i s brojem ovisnika liječenih o opijatima kojih je najviše u  Zadarskoj županiji (485,4), slijedi Istarska (432,8), Šibensko-kninska (431,1),  Primorsko-goranska (326,2),  Splitsko-dalmatinska (284,3), Grad Zagreb (261,4), te Dubrovačko-neretvanska županija (214,1). Za cijelu Hrvatsku stopa je iznosila 200,3, a u odnosu na prošlu godinu (2016.) nije došlo do značajnije promjene u redoslijedu županija.

Vrlo slično kao i godinu dana ranije, među liječenima zbog ovisnosti najveći je broj osoba sa završenom srednjom školom, kojih je 67,6 posto među liječenima zbog zlouporabe opijata.

Najviše je liječenih, kao i ranijih godina, živjelo s primarnom obitelji, a 37,6 posto liječenih ovisnika imalo je djecu.

Eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se događa u dobi od 20 godina, a prvo intravenozno u 21. godini života.

Roditelji ovisnika o heroinu su za problem ovisnosti najčešće doznaju nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja.

U Europi u porastu upotreba ecstasyja

Europsko izvješće o drogama pokazuje da je ectasy sve popularniji, da se kokain više konzumira u državama zapadne i južne Europe, amfetamini se više koriste u sjevernoj i istočnoj Europi.

U mnogim europskim zemljama sve je više osoba koje dolaze na liječenje zbog zlouporabe i ovisnosti o amfetaminima, a gotovo polovica ih primjenjuju intravenozno.

U izvješću su objavljene i da kanabis zauzima najveći udio u vrijednosti nezakonitog europskog tržišta droga, te je proizvodnja kanabisa tako postala glavni generator prihoda organiziranom kriminalu.

Kaznena djela povezana s kanabisom čine oko tri četvrtine svih kažnjivih djela povezanih s drogama, a procjene govore da oko jedan posto odraslih osoba u Europi upotrebljava kanabis svakodnevno ili gotovo svakodnevno.

Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni i vrlo toksični  sintetski kanabinoidi, koje se povezuje s 13 smrtnih slučajeva i 23 nesmrtonosnih trovanja u osam europskih država prošle godine.  Snažni psihostimulans, sintetski katinon alfa-PVP, povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva  Njihovi konzumenti, navodi se u izvješću, uglavnom niti ne znaju što su uzeli niti kako će djelovati.

U izvješću se upozorava i na veliku prijetnju koju u novije vrijeme predstavlja sve veća opskrba drogama preko interneta, koju je vrlo teško kontrolirati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu