Obavijesti

News

Komentari 173

Eksplozija sreće: Dan kada su nam se naši generali vratili

Eksplozija sreće: Dan kada su nam se naši generali vratili
1

Na današnji dan prije šest godina hrvatski narod je plakao od sreće. Haški sud je donio oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

VIDEO

To je bio dan kad je Hrvatska 'gorjela' od sreće. Na Trgu bana Jelačića tog je sretnog dana generale Antu Gotovinu i Mladena Markača dočekalo preko 100 tisuća ljudi. Kako i ne bi kad su nepravedno zatvoreni hrvatski heroji napokon napustili zatvor u Scheveningenu.

Pokretanje videa...

01:03

Tog 16. studenog 2012. Haaški sud donio je oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i pravda je napokon zadovoljena. Oslobođeni su po svim točkama optužnice i momentalno pušteni na slobodu. 

Naime, Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je oslobađajuće presude nakon što je sud odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

Neviđena euforija

Isti dan generali su izašli na ulice Haaga kao slobodni ljudi i vratili se u domovinu.

proslava

Po objavi vijesti o oslobađajućoj presudi, nakon što su u travnju 2011. godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje u Hrvatskoj je zavladala rijetko viđena euforija
- Ima Boga! - bila je prva reakcija uzbuđenog generala Markača.


Ante Gotovina je do objave pravomoćne presude imao 2.540 pritvorskih dana, odnosno gotovo sedam godina dok je Mladen Markač imao gotovo 2.060 pritvorskih dana, odnosno nešto više od pet i pol godina.

Konačna pobjeda

Bio je to dan velikog slavlja, slavilo se na ulicama i trgovima cijele Hrvatske
- Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda – kazao je Gotovina praćen gromoglasnim pljeskom.

Markač je tada kazao:
- U srcu sam uvijek nosio domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam, bilo mi je lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata, da su hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile Hrvatsku. Oslobodili smo je bez ikakve mrlje.

Kotromanović: Noć prije nisam spavao

Prije dvije godine bliski prijatelj generala Gotovine i bivši ministar obrane Ante Kotromanović prisjetio se tog dana za 24 sata. 

- Noć prije nisam spavao. Znali smo da je sutra Dan D. Probudio sam se ujutro oko 5.15 sati, a već oko 7.30 sati nazvao sam Zorana Milanovića i dogovorili smo se da ćemo gledati prijenos uživo u njegovom uredu. Bili smo sami. Ni jedne sekunde nisam mogao sjediti dok smo gledali prijenos presude. Drago mi je da se potvrdilo da je Gotovina nevin. Znali smo što smo radili u Domovinskom ratu, kako je on zapovijedao i kako smo djelovali na terenu i tu je bila jedina ispravna presuda- kazao je Kotromanović.

- Kada smo gledali prijenos, vladala je jedna velika nervoza. Očekivao sam da se to može dogoditi, da on može biti na slobodi, i pratili smo tijek suđenja. Kako smo pratili tumačenje presude, raspoloženje je raslo sve više i više, i na kraju smo shvatili da je optužnica pala. Milanović mi je tada doslovce rekao: 'Ništa, pali avion i ideš po njega' - kazao je Kotromanović.

S Kotromanovićem u vladinom avionu bio je Fred Matić i generalova supruga Dunja Gotovina.

- Taj let prema Haagu trajao nam je užasno dugo, ali atmosfera u avionu je bila sjajna. Bio sam užasno sretan, a Dunja se rasplakala. Bila je to jedna velika, velika, za mnoge neočekivana pobjeda, ali za nas, koji smo sve pratili iz sekunde u sekundu, to je bilo očekivano. Da je bila bilo kakva druga presuda, onda sam komotno i ja mogao otići u Haag i reći im da sam i ja onda kriv. Kad smo sletjeli, generali u već bili na aerodromu, taj susret je bio kratak i pun emocija - otkrio nam je tada Kotromanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...