News

Komentari 76

Ekspresni Zoki: Neke sjednice Vlade trajale samo par minuta

Ekspresni Zoki: Neke sjednice Vlade trajale samo par minuta

Nije neobično što je posljednja redovna sjednica Vlade Zorana Milanovića brzo završila. Ipak je oproštajna. No sjednice te Vlade su i prije znale kratko trajati...

Posljednja sjednica Milanovićeve Vlade održana 14. siječnja 2016. godine trajala je 13 minuta i 32 sekunde. No to nije čudno jer je posljednja. Milanović se zahvalio ministrima i građanima koji su podržavali rad Vlade te ustvrdio da svojim nasljednicima ostavlja zemlju u puno boljem stanju nego što su je zatekli.  Ipak, sjednice njegove Vlade u zadnje četiri godine znale su trajati i kraće od ove oproštajne sjednice.

U siječnju 2014. godine Vlada je održala sjednicu koja je završena u rekordnom roku. Za 11 minuta i 20 sekundi odrađeno je šest točaka dnevnog reda. Materijali su bili tanki, a novinari koji prate rad Vlade su ostali u šoku.  Kazali su tada da ne pamte da je sjednica ikad tako kratko trajala. Toj sjednici nije nazočilo čak sedam ministara od kojih je nekoliko bilo na godišnjem odmoru. Nije bilo Hajdaša Dončića, Vesne Pusić, Rajka Ostojića, Miranda Mrsića, Orsata Miljanića...Poslali su tada svoje zamjenike. Inače su sjednice Vlade trajale duže od pola sata, ponekad i više od sat vremena. Znalo je biti po 50 točaka dnevnog reda.

U kolovozu te iste godine, sjednica održana nakon godišnjih odmora trajala je 19 minuta. Ministri su se preplanuli odmorni i nasmijani vratili na svoja radna mjesta, ali se tamo nisu dugo zadržali već su nakon 19 minuta nestali svatko svojim putem..

Sjednica trajala manje od 10 minuta

Četrdeset dana prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora održana je sjednica Vlade koja je trajala 7 minuta i 18 sekundi. Tada je premijer Zoran Milanović našao nekoliko sekundi za orlove i muhe, referirajući se na tadašnje prepucavanje sa Srbijom.

Patrik Macek/PIXSELL

Naime, pomoćnik ministra zaštite okoliša iznio je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Memoranduma o suglasnosti o očuvanju migratornih ptica grabljivica u Africi i Euroaziji. Premijer je tada kratko dobacio: 'To orlovima zabranjuju da love muhe.'  To je bilo njegovo referiranje na prepucavanje sa Srbijom oko izbjegličke krize.

Sve riješeno u pet minuta

Kratka i opuštena sjednica Vlade, 269. sjednica po redu, odvila se nakon parlamentarnih izbora. Tog 10. prosinca u samo pet minuta "riješeno" je šest točaka dnevnog reda. Tehnička Vlada je tada HAC-u odobrila zaduženje kod EBRD-a od 200 milijuna eura.

Vlada premijera Zorana Milanovića, prema brojčanim je pokazateljima, u razdoblju od 23. prosinca 2011. do 4. siječnja ove godine održala 271 sjednicu, koje su trajale 218 sati i 55 minuta. U četverogodišnjem mandatu Vlada je raspravila 5795 točaka, a na njen je prijedlog Sabor donio 810 zakona.

Svoju prvu je sjednicu Milanovićeva Vlada održala 29. prosinca 2011. a  u četvrtak 14. siječnja 2016. godine održali su svoju 272. sjednicu.

Najčitaniji članci