News

Komentari 92

'Ekstremne temperature su posljedica klimatskih promjena, bit će još intenzivnije i češće'

'Ekstremne temperature su posljedica klimatskih promjena, bit će još intenzivnije i češće'

Mnogi dijelovi svijeta proteklih dana bilježe ekstremne temperaturne rekorde. U Kanadi su izmjerili temperature blizu 50°C

Ovih dana u Hrvatskoj odmaramo se od visokih temperatura, no novi toplinski val najavljuju već sredinom idućeg tjedna. Mnogi dijelovi svijeta proteklih dana bilježe ekstremne temperaturne rekorde. U Kanadi su izmjerili temperature blizu 50°C, prenosi HRT.

Više od 130 požara, od kojih je većina planula zbog udara munje, hara zapadom Kanade nakon rekordnog topinskog vala. Kanadska vlada šalje vojne zrakoplove u pomoć vatrogascima u Britanskoj Kolumbiji. Dosad su evakuirani stanovnici iz oko 1300 kuća. Vatra je progutala selo Lytton u kojem je izmjereno 49,6°C, čime je kanadski rekord oboren već treći put ovoga tjedna.

Neovisno o požarima val topline u Kanadi dosad je odnio 719 života. Rekordne temperature uništile su usjeve, škole su zatvorene, a stanovnici traže načine kako se rashladiti.

Toplinski je val tijekom tjedna pogodio i sjeverozapad SAD-a. U Oregonu je oboren rekord u intervencijama hitne pomoći, a više od stotinu ljudi izgubilo je bitku protiv ekstremnih temperatura.

- Nadam se da ovo nije novo normalno. Ove su vrućine ekstremne. Kažu da bi ovo mogla biti posljedica globalnog zatopljenja i to me zabrinjava, rekla je stanovnica Seattlea Claire Gajary.

Kristie Ebi, stručnjakinja za klimatske promjene  kaže da će toplinski valovi biti dulji, intenzivniji i češći:

- Znamo da će se s klimatskim promjenama mijenjati i vremenski uvjeti. U razdoblju smo u kojem ćemo kontinuirano svjedočiti povećanjima prosječnih i ekstremnih temperatura.

Svjetska meteorološka organizacija potvrdila je novu rekordnu temperaturu i na Antarktici od 18,3°C, izmjerenu u veljači 2020. Antarktički poluotok jedna je od regija koje bilježe najveće zagrijavanje na planetu, gotovo tri stupnja tijekom proteklih 50 godina.

Najčitaniji članci