Obavijesti

News

Komentari 12

Epidemiolog Brkić: Na Banovini treba prokuhavati vodu za piće

Epidemiolog Brkić: Na Banovini treba prokuhavati vodu za piće

Ravnatelj sisačko-moslavačkog Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić pozvao je u utorak građane na potresom pogođenom području Banovine da prokuhavaju vodu za piće

VIDEO

"Dobra je stvar što imamo vode u petrinjskom vodovodu, no premda su vode urednog nalaza moja preporuka je i dalje prokuhavanje prije korištenja za piće. Nalazi su dobri, ali kako potres čini štetu nad zemljom, čini je i pod zemljom", rekao je Inoslav Brkić.

U emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" istaknuo je važnost higijene, posebno na ruralnom području gdje su bunari glavni vodoopskrbni objekti što, tvrdi, predstavlja opasnost.

Pomicanjem cijevi povlači se kanalizacijski sadržaj

Pojasnio je da je zbog pomicanja tla u potresu došlo i do pomicanja vodovodnih, ali i kanalizacijskih cijevi, a kada nema vode u sustavu nastaje podtlak koji povlači, odnosno usisava okolni kanalizacijski sadržaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: RUPE U MEČENČANIMA

Pokretanje videa...

RUPE U MEČENČANIMA 01:33

"Zato i idemo na ovu sigurnosnu mjeru jer epidemiologija se bavi preventivom - bolje spriječiti nego liječiti", poručio je Brkić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić ne smatra problemom što Sisačko-moslovačka županija nakon dva dana bez novih osoba zaraženih koronavirusom danas ima njih 14.

Kuk o fenomenu na Baniji: ‘Ovo ne pamte ni stariji seizmolozi, to je za nas nešto sasvim novo‘
Kuk o fenomenu na Baniji: ‘Ovo ne pamte ni stariji seizmolozi, to je za nas nešto sasvim novo‘

Luetić je naveo da se jučer pojačano testiralo s namjerom da se otkriju asimptomatični slučajevi zaraze, napravi istraživanje cijelog populacijskog segmenta ovog područja te istraži što je razorni potres kao nepogoda mogao donijeti.

Broj zaraženih u značajnom opadanju, situacija pod nadzorom

"Kada se pogleda tjedna razina vidi se da je broj oboljelih u značajnom opadanju, situacija je pod punim nadzorom, a drugih epidemija nemamo", poručio je.

Za cjepivo protiv koronavirusa AstraZenecu kojega je Hrvatska najviše naručila, a Nijemci, Talijani i Francuzi njime ne žele cijepiti starije od 65 godina, Luetić je kazao kako je to cjepivo odobrila Europska agencija za lijekove za sve starije od 18 godina.

"Treba reći da je to cjepivo učinkovito, sigurno i trenutno najdostupnije", istaknuo je i ocijenio da dio europskih zemalja ne želi cijepiti starije ne zbog nesigurnosti i rizika za zdravlje, nego nedovoljnog broja ljudi koji bi potvrdili statistički učinak tog cjepiva.

Za koji tjedan potvrda učinka AstraZenece kod starijih od 65 godina

Luetić je logičnim ocijenio da ako netko sa 60 ili 62 godine ima učinak od tog cjepiva koje ga u značajnom postotku štiti od zaraze, a gotovo 100 posto od smrti ili hospitalizacije, zašto onda netko sa 66, 67 ili 69 godina ne bi imao takvu zaštitu.

"Vrlo vjerojatno ćemo već za koji tjedan imati nove studije koje će potvrditi učinak i kod starijih od 65 godina", rekao je.

Branitelji u akciji: Skupljaju igračke za djecu s Banovine
Branitelji u akciji: Skupljaju igračke za djecu s Banovine

Načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved komentirao je izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček da na jučerašnjem sastanku Stožera s gradonačelnicima i načelnicima na Banovini u dva i pol sata nije bilo nikakvih zaključaka.

Ikić Baniček u drugi plan stavlja posljedice potresa, a u prvi politikantstvo 

"Gospođa Ikić Baniček od prvog trenutka pokušava staviti u drugi plan posljedice potresa, a u prvi plan polemizira politikantskim pristupom, što neću prihvatiti i u to se uopće nemam namjeru upuštati", poručio je Medved.

Istaknuo je da je ministar graditeljstva Darko Horvat u ta dva i pol sata precizno iznosio informacije i upute na koje građani trebaju postupati sa svojim objektima koji imaju crvenu, žutu ili zelenu oznaku.

Naglasio je da je Vlada od potresa pa na ovamo donosila pravovremene i odgovarajuće odluke, angažirane su sve sastavnice sustava Domovinske sigurnosti, a 24 sata dnevno koordiniraju se sve snage i njihove aktivnosti na potresom pogođenom području.

Medved je izvijestio da se na dnevnoj razini dijeli oko 9000 toplih obroka koji se distribuiraju i u 305 udaljenih naselja, postavljen je 1341 kontejner, statičari i inženjeri su od 47.000 zahtjeva pregledali 28.700 objekata, od kojih je preko 3400 dobilo crvenu oznaku.

Kao drugi korak naveo je uklanjanje objekata koji su oštećeni do te mjere da se moraju rušiti zbog sigurnosti ljudi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag