Obavijesti

News

Komentari 9

Epidemiolog Kon: 'Četvrti val u Srbiji je počeo, trajat će dulje'

Epidemiolog Kon: 'Četvrti val u Srbiji je počeo, trajat će dulje'

'Neke nove mjere ovog ljeta ne očekujem. Dozvoljeni su skupovi do 500 ljudi, a za ostalo je potrebna dozvola. To se nije moglo braniti, velika je potreba za zabavom, glazbom, ima tu i egzistencijalna potreba'

VIDEO

Četvrti val korone, iako su ga očekivali najesen, u Srbiji je praktično već počeo i samo je pitanje kojeg će biti intenziteta i koliko će trajati. Kazao je to dr. Predrag Kon, glavni srpski epidemiolog, te je dodao da će jačina vala ovisiti o ponašanju građana.

"Tvrdnje da se suočavamo s novim udarom epidemije covida-19 temelje se na svemu što smo naučili o njemu, o vremenu inkubacije, opsegu cijepljenja, koji će se teško promijeniti. Jasno možete vidjeti što nas očekuje na primjerima Velike Britanije i Izraela, stopa reprodukcije jasno pokazuje da se broj zaraženih povećava iz tjedna u tjedan, to će se dogoditi i kod nas, taj će se broj povećavati ovisno o našem ponašanju", rekao je Kon gostujući na televiziji Nova S.

Detaljno je rekao što predviđa u sljedećim tjednima i mjesecima.

"Što se budemo opuštenije ponašali, brzina uspona bit će sve veća, sve brža. Dakle brže će rasti broj novozaraženih. U tom slučaju za šest tjedana očekujem maksimum, a ukupno ovaj val bi trajao i duže jer treba vremena onda da se spusti krivulja", dodao je dr. Kon.

U Srbiji možda i puno veći broj umrlih od korone od službenog
U Srbiji  možda i puno veći broj umrlih od korone od službenog

Iako se očekivalo mirno ljeto, čini se da to neće biti slučaj.

"U naredna dva mjeseca imat ćemo val, pitanje je samo koliko će biti zaravnjen, koliko naglo će biti to penjanje. Međutim, jasno da smo prešli prag, trebamo se naviknuti na troznamenkaste brojeve, nadam se samo da neće biti i četveroznamenkastih", rekao je srpski epidemiolog.

Kon je rekao kako postrožavanja mjera u Srbiji ne bi trebalo biti tijekom ljeta.

"Neke nove mjere ovog ljeta ne očekujem. Podsjećam, dozvoljeni su skupovi do 500 ljudi, a za ostalo je potrebna dozvola. To se nije moglo braniti, velika je potreba za zabavom, glazbom, ima tu i egzistencijalna potreba. Morat ćemo pratiti i vidjeti posljedice, svaki takav masovni događaj je rizik, za necijepljene je on neprihvatljiv, za njih je 30 puta veći rizik. A slično je i sa svadbama i drugim zabavama po cijeloj Srbiji", kazao je dr. Predrag Kon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca