News

Komentari 11

U Srbiji možda i puno veći broj umrlih od korone od službenog

U Srbiji  možda i puno veći broj umrlih od korone od službenog

Ministar Lončar ustvrdio je da se ne može reći kako je 10.356 osoba umrlo od korone jer se to, kako je naglasio, može dokazati samo autopsijom, a ona niti u jednom slučaju nije napravljena

U Srbiji je tijekom 2020. godine bilo 10.356 smrtnih slučajeva koji bi se mogli dovesti u vezu s koronavirusom, izjavio je u srijedu srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar, dok službena statistika zaključno s 30. lipnja bilježi 7047 žrtava covida-19.

Tim podacima obuhvaćeni su svi preminuli koji su bili u kontaktu s nekim tko je bio korona pozitivan ili su imali simptome slične covidu-19, a tu se ubrajaju i osobe koje nisu ležale u bolnici, bile su negativne na PCR ili antigenskom testu ili su se same liječile, rekao je Lončar novinarima na predstavljanju rezultata rada Povjerenstva za analizu smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu s koronavirusom.

Lončar je naveo da je 64,4 posto od tog broja umrlih imalo "pridružene bolesti poput oboljenja krvotoka, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, neuroloških oboljenja".

No, ministar Lončar ustvrdio je da se ne može reći kako je 10.356 osoba umrlo od korone jer se to, kako je naglasio, može dokazati samo autopsijom, a ona niti u jednom slučaju nije napravljena, već ih je Povjerenstvo ubrojalo na temelju pozitivnih testova, izjava obitelji da su bile u kontaktu s pozitivnim osobama ili da su imale simptome korone.

Istodobno, službena statistika, zaključno s podacima od 30. lipnja, navodi da je od posljedica infekcije covidom-19 dosad umrlo ukupno 7047 oboljelih od 716.562 zaraženih koliko je registrirano od početka epidemije 6. ožujka prošle godine.

Prema posljednjim podacima, u Srbiji je u zadnja 24 sata, nakon višednevnog pada broja zaraza, u srijedu ponovno registriran troznamenkasti broj novozaraženih - 104, a preminule su četiri osobe.

Na bolničkom liječenju su 293 pacijenta, a 12 ih je na respiratorima.