Obavijesti

News

Komentari 236

Kako organizirati Veliku Gospu?

Kako organizirati Veliku Gospu?

Jedna od mjera bi mogla biti da svi nose maske, ali svi od tih hodočasnika, bez iznimke. Na to bi trebalo striktno paziti, primjerice da su pokrivena i usta i nos, a ne da im nos viri vani, kaže Ozren Polašek

VIDEO

Epidemiološka situacija s korona virusom dosad je postavila brojne izazove pred našim epidemiolozima, Stožerom, Vladom i ostalim institucijama, ali uskoro stiže događaj koji bi se mogao pokazati kao najzahtjevniji. Riječ je o proslavi Velike Gospe 15. kolovoza, točnije s 14. na 15. kolovoz kada u Sinj dolazi i do 100.000 vjernika.

O tome se još nitko od nadležnih nije oglasio, ali je dr. Ozren Polašek profesor je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i član Vladinog znanstvenog savjeta, koji savjetuje i premijera Plenkovića.

- To je s epidemiološkog stajališta veliki rizik te ćemo o tome sigurno raspravljati i ta tema će biti na stolu. Jako velik broj ljudi ide pješice prema Sinju i to predstavlja veliki fizički napor, a i ne znam koliko će njih držati maske na licu i distancu. Idu u kolonama, blizu jedni drugih. O tome moramo razgovarati na Savjetu i dati neke preporuke premijeru i Stožeru civilne zaštite - rekao je Polašek za Slobodnu Dalmaciju.

Vukovarski stožer zbog rasta broja oboljelih traži da svadbe budu u krugu najuže obitelji
Vukovarski stožer zbog rasta broja oboljelih traži da svadbe budu u krugu najuže obitelji

Kako je naveo, bilo bi najbolje da se taj skup, kao i hodnja te procesija gradom ne održe. No, svjestan je da je vjernicima i Crkvi taj blagdan jako važan i da bi trebalo pronaći ravnotežu između želje ljudi, ali i činjenice da se ne smije dozvoliti da taj vjernički skup postane novo žarište.

- Procesija gradom je posebno problem jer tu praktički nema distance, a u njoj sudjeluje velik broj ljudi. To će nam u sljedećim tjednima biti jedan od većih izazova, kako sve to provesti i u kojem opsegu dozvoliti. Također, nije samo Velika Gospa u Sinju, tu su i druga marijanska svetišta. Jedna od mjera bi mogla biti da svi nose maske, ali svi od tih hodočasnika, bez iznimke. Na to bi trebalo striktno paziti, primjerice da su pokrivena i usta i nos, a ne da im nos viri vani. Možda je moguće osigurati dovoljan broj pripadnika policije i civilne zaštite pazi na to imaju li svi maske... Vidjet ćemo kakvu će preporuku ili obvezu donijeti Stožer, ali sigurno ćemo se očitovati i na Znanstvenom savjetu - rekao je Polašek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a