Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

Esih premijeru: 'U ovom ratu anemija vam nije opravdanje'

Na aktualcu u srijedu došlo je do oštrog okršaja između Brune Esih i Andreja Plenkovića oko Marakeškog sporazuma kojim se reguliraju zakonite migracije

Zagreb: Hrvatski sabor počeo 10. sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
38 komentara

Na početku 10. sjednice Sabora koja je otvorena aktualcem, izbio je oštri fajt između zastupnice Nezavisnih za Hrvatsku Brune Esih i premijera Andreja Plenkovića.

Esih je istaknula da postavlja drugo pitanje premijeru o ovom sazivu i da se njezino pitanje odnosi na Marakeški sporazum. Pitala je premijera zašto se toliko zemalja protivi tzv. Marakeškom sporazumu.

- Ako je riječ samo o katalogu mjera, ne govorim samo o kako ste vi kazali histeričnim Hrvatima, zašto se toliko drugih zemalja protivi. Stječe se dojam da nepismeni ksenofobi obitavaju samo u Hrvatskoj, kao da ih nema u cijeloj Europi. Upitala je premijera zašto se zaboga toliki broj članica EU protive sporazumu i kako im to pada na pamet kada je sadržaj dokumenta neprijeporan te kad je riječ o neobvezujućem dokumentu, iako je u njemu riječ obveza pojavljuje 50-tak puta - kazala je Esih. 

Premijer Plenković dao joj je plus u zalaganju na drugom postavljenom pitanju. Čestitao joj je i naveo kao će se to dobro vidjeti u statistici. Podsjetio da je cilj dokumenta pozabaviti se fenomenom zakonitih migracija. 

- Baš nitko od stručnjaka u godinu i pol dana ne vidi tako dramatičnu političku bombu koja je bačena u javnoj raspravi, ne samo Hrvatske nego i drugim zemljama. Niko to ne vidi osim određenih političkih stranaka vrlo sličnih po svjetonazoru položaju u društvu, nastojeći na ovoj temi profitirati, ušićariti neki poen da biste srušili valjda Vladu ili Skupštinu, a u interesu zasigurno velike većine razboritog dijela hrvatskog biračkog tijela - uzvratio je. 

Plenković je poručio kako je poanta ovog dokumenta da regulira zakonite migracije te poručio Esih da za razliku od nje Vlada razlikuje nezakonite od zakonitih migracija. Poručio je kako Vladi Marakeški sporazum nije problem te je pozvao da kaže zašto je njima problem osim dojma. 

Esih mu je uzvratila kako nije zadovoljna odgovorom, ali da Juncker očito jest. 

- Hrvati od vas ne očekuju da bude poliglota, diplomat i super-euroman, već da budete državnik to znači i sluga i vođa ovog naroda, koji će jednom ipak reći ne ovom perfidnom i tihom ratu objavljenom europskim suverenim nacijama pa tako i vašoj Hrvatskoj. Vaši sadašnji izbori oblikuju našu budućnost. U ovom ratu premijeru, anemija vam nije opravdanje - poručila je Esih premijeru Plenkoviću. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message