Obavijesti

News

Komentari 122

EU i svakodnevica: Od srpnja 2013. čekaju nas nova pravila

EU i svakodnevica: Od  srpnja 2013. čekaju nas nova pravila
4

Što nas čeka u Europskoj uniju? Masline ćemo i dalje smijeti saditi, automobile ćemo moći kupovati bez carine, a nitko nam neće braniti ni sir i vrhnje ni kolinje

VIDEO

Ulaskom u Europsku uniju otvara nam se tržište od 500 milijuna ljudi, a za svaki uplaćeni euro dobit ćemo gotovo tri eura natrag...

A Automobili Građani EU mogu kupiti automobile gdje god žele. Na njega neće platiti carinu. Hoće li platiti PDV, ovisi o tome jesu li ga kupili od fizičke osobe ili ovlaštenog prodavača te je li kupljen nov ili rabljen automobil. Na rabljeni auto kupljen od fizičke osobe ne plaća se PDV.

B Branitelji Ulaskom u EU ne mijenjaju se prava branitelja iz Domovinskog rata, poput osobne i obiteljske mirovine, invalidnina, opskrbnina, zdravstvene zaštite, stipendija i školarina. Prava branitelja nisu bila predmet pristupnih pregovora s EU. Njih ne regulira EU nego Hrvatska.

C Carine Hrvatska će izgubiti carinsku kontrolu prema zemljama Unije. Nakon kupovanja robe u bilo kojoj članici nećemo plaćati carinu pri ulasku u Hrvatsku. Isto vrijedi i za strance koji će kupovati u Hrvatskoj.

E Euro Svaka članica Europske unije u zajednički proračun uplaćuje “članarinu”. Hrvatska će iz proračuna Europske unije imati na raspolaganju više novca nego što će u njega uplaćivati. Na jedan uplaćeni euro u europski proračun iz njega ćemo moći dobiti od dva i pol do tri eura.

H Hrvatski jezik hrvatski jezik U Europskoj uniji trenutačno su 23 službena jezika. Ulaskom u Uniju europskim institucijama moći ćemo se obraćati na materinjem jeziku jer hrvatski postaje 24. službeni jezik. I odgovor ćemo od institucija moći zatražiti na materinjem jeziku.

I Isplata novca Ako se na bankomatima unutar EU podižu euri, naknada ne smije biti viša od one koju bi građanin EU platio u matičnoj zemlji. Podiže li građanin u nekoj državi članici EU valutu koja nije euro, o visini naknade za podizanje novca odlučuje sama banka.

K Krastavci Neće morati biti ravni. Ne postoje pravila o tome kako bi određeni proizvodi trebali izgledati nego se oni klasificiraju ovisno o kvaliteti i veličini u skladu sa zahtjevima međunarodnog tržišta. Standardi i klase uvedeni su kako bi kupci i trgovci imali što točnije informacije.

M Maslinici i vinogradi Nije zabranjeno saditi nove masline, a zabrana sadnje vinograda u EU vrijedi do 31. prosinca 2015. Nakon toga ovo ograničenje će se ukinuti. U međuvremenu je dopušteno stare nasade mijenjati novim ako se ne mijenja ukupna površina.

N Nekretnine Stranci ih neće masovno kupovati. Državljani Unije već sad mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj, pa se ne očekuje nagli porast potražnje nakon ulaska u EU. Kad je riječ o privatnom vlasništvu, vlasnici sami odlučuju kome će i kad prodati svoje nekretnine.

O Osobne isprave EU ne propisuje posebne zakone o osobnim iskaznicama, no ima pravila o vozačkim i prometnim dozvolama. I dalje će nam trebati biometrijske putovnice jer neke države i za svoje i za druge građane EU traže posjedovanje osobne ili putovnice tijekom cijelog boravka u zemlji.

P Povrat novca Gdje god da kupimo robu unutar EU, imamo pravo unutar dvije godine proizvod uputiti na popravak ili zamijeniti neispravnu robu. Ako proizvod nije moguće popraviti, kupac ima pravo na refundiranje troškova. Isto vrijedi za robu kupljenu robu na internetu.

R Rakija I nakon 1. srpnja 2013. svatko će moći raditi alkoholno piće za svoje potrebe, ali kad govorimo o prodaji, to piće mora imati sve potrebne deklaracije radi osiguranja kakvoće proizvoda.

S Sir i vrhnje Tradicionalni proizvodi kao sir i vrhnje i dalje će se moći proizvoditi i prodavati, ali prema posebnim higijenskim uvjetima. I kolinje za vlastite potrebe bit će dopušteno pod higijenskim uvjetima. Meso namijenjeno tržištu morat će dolaziti iz klaonica za preradu mesa.

Š Schengen Cilj Schengenskog sporazuma je ukidanje unutarnjih graničnih kontrola na kopnu, moru i u zraku. No da bi zemlje ušle u schengenski sustav, moraju usvojiti schengenski informacijski sustav. Prema iskustvu članica, to možemo očekivati nekoliko godina nakon ulaska u EU.

T Telefoniranje Cijena roaminga će se smanjiti kad se korisnik nalazi na području EU (sad se kreću, ovisno o zemljama i operaterima, između 9 i 14 kuna). Iznosit će maksimalno 0,35 eura, odnosno oko 2,60 kuna za odlazne, a 0,11 eura, tj. oko 80 lipa, za dolazne pozive.

V Veliko tržište Hrvatskim tvrtkama otvara se tržište od 500 milijuna ljudi. Nova tržišta znače i nova radna mjesta. Nakon ulaska u EU građani mogu u bilo kojoj zemlji članici tražiti posao. Sloboda kretanja radnika jedna je od četiri temeljne slobode jedinstvenog tržišta EU.

U Uzbuna za lošu hranu Države u EU imaju sustav brzog uzbunjivanja kad hrana predstavlja rizik trovanja ili sadrži zabranjene sastojke. Europska komisija objavljuje “uzbunu” pa se tura širom EU zaustavlja i vraća s polica, a hrana sumnjiva izvora testira se još nekoliko mjeseci.

Z Zdravstvena iskaznica Besplatno je izdaje država u kojoj građanin ima prijavljen stalni boravak ili plaća zdravstveno. Omogućuje potpunu medicinsku skrb u bilo kojoj zemlji Europske unije.

Ž Žarulje Od 1. rujna 2012. bit će zabranjena prodaja svih energetski neučinkovitih žarulja. Energetski učinkovite žarulje smanjuju potrošnju električne energije za oko 15 posto, traju dulje, a prema procjenama, kućanstvo na njima uštedi od 25 do 50 eura na godinu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.