Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

EU je bila zabrinuta oko Škota, ali nitko se nije želio očitovati

Situacija u Škotskoj je bila srećom samo "bitka kutijama". No toga će biti još, a mogu se očekivati i nasilni procesi, komentirao je škotski referendum Tonino Picula

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
13 komentara

Škotsko povijesno "ne" odcjepljenju od Velike Britanije, komentirao je u petak eurozastupnik Tonino Picula (SDP). Rekao je da je to nasreću bila samo "bitka kutijama" no naglasio je da će toga biti još te da se mogu očekivati i nasilni procesi.

- Sjetimo se našeg iskustva, a slučaj s Krimom još će dugo tresti vanjsku politiku Europe - rekao je Picula na predstavljanju programa eurozastupnika u Zagrebu

Andrej Plenković (HDZ) rekao je da je bilo zabrinutosti u Europi oko Škotske, ali nitko se iz Bruxellesa nije htio javno očitovati o tome. Istaknuo je da je referendum potaknuo neviđen odaziv glasača, ali 55 posto glasova daje snažan legitimitet ostanku u Velikoj Britaniji. 

Komentirajući gaf Europske komisije koja je objavila na svojim stranicama kartu na kojoj se Hrvatska preko Vojvodine proteže do Rumunjske, Picula je prepričao svoj primjer.

"Zalažem se da Hrvatska zadrži Istru, a Srbija Vojvodinu"

- Prije dva mjeseca veliki talijanski proizvođač izvjesio je talijansku zastavu koja obuhvaća Istru. Reagirao sam i u roku od 12 sati to se uz ispriku popravilo. Zalažem se da Hrvatska zadrži Istru, a Srbija Vojvodinu - rekao je Picula. 

Dubravka Šuica (HDZ) dala je primjer kada se na brošuru jednog događaja u Sofiji (Bugarska, op. a.) objavila slika Aja Sofije (Turska, op. a.).  

Škrlec o ekologiji, Petir o prehrani, a Maletić i ekonomiji 

Predstavljajući svoj program u EU parlamentu, zastupnik Davor Škrlec (ORaH) upozorio je da Zagreb gura spalionicu otpada dok se po novim direktivama nalaže suprotno. Ivana Maletić (HDZ) je pak upozorila da se teško nosimo s procedurom prekomjernog deficita. Mirjana Petir (HSS) je govorila o zdravoj prehrani. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message