Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
192 komentara

EU nam za svaki odlazak daje 500 eura, a mi platili 50.000

Školovanje jednog čovjeka do završetka fakulteta Hrvatsku stoji 50.000 eura, a za svakog tko je otišao iz Hrvatske dobit ćemo jedan posto - ne zvuči baš najpoštenije

Foto: PIXSELL
192 komentara

Hrvatska će jedina dobiti dodatnih 300 milijuna eura više u proračunu Europske unije od 2021. do 2027. godine. Sugovornici bliski Vladi nam kažu da je premijer Andrej Plenković to izlobirao jer smo posljednji ušli u EU i nismo mogli u potpunosti koristiti novac EU.

Taj novac se mora uložiti u slabije razvijene regije. Međutim, u prijedlogu proračuna koji je neslužbeno iscurio nalazi se još jedna novost koja bi trebala biti svojevrsna “demografska odšteta” zemljama koje su pogođene iseljavanjem na razvijeni zapad. EU bi trebao platiti 500 eura za svakog izgubljenog stanovnika. 

PLENKOVIĆ IZLOBIRAO EU će nam platiti 500 eura za svakog izgubljenog stanovnika?

Ali razdoblja na koja se to odnosi su čudno definirana. Radi se o razdoblju od 2007. i 2009. godine, te između 2016. i 2018. godine. Odšeta od 500 eura se predviđa za svakog stanovnika ako je populacija pala za više od jedan posto. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u ta dva razdoblja Hrvatska je izgubila oko 92.000 stanovnika, što znači da bismo trebali dobiti 46 milijuna eura. 

S druge strane, podaci DZS-a i nisu pouzdani što se tiče migracija. Također, procjene su da je Hrvatska od ulaska u EU izgubila oko 300.000 stanovnika, pa da se koristio kriterij pada stanovništva od ulaska u EU, iznos bi narastao na 150 milijuna eura. 

Foto: Reuters Ideja je da se novcem bogatijih potakne razvoj siromašnijih članica kako bi cijela EU jednom bila jednako razvijena.

Profesor Vedran Mornar, koji je bio i ministar znanosti, računao je koliko državu stoji obrazovanje jednog mladog čovjeka. Kaže da je prosjek do završetka fakulteta oko 50.000 eura. 

Opening ceremony of the International Green Week PLENKOVIĆ: 'Vladine i europske politike će okrenuti demografski trend'

Demograf Stjepan Šterc također kaže da je iznos zanemarivo mali s obzirom na to koliko su razvijene članice imale koristi za sebe od dolaska obrazovane radne snage iz novih članica. Šterc zaključuje: “S depopulacijom ne možete imati gospodarski rast”.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message