Obavijesti

News

Komentari 1

EU osniva poseban instrument kako bi poslovala sa Iranom

Njemačka, Francuska i Velika Britanija uspostavljaju posebni europski instrument za financijske transakcije s Iranom kako bi zaobišle američke sankcije

VIDEO

Njemačka, Francuska i Velika Britanija u četvrtak, na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije u Bukureštu, uspostavljaju posebni europski instrument za financijske transakcije s Iranom kako bi zaobišle američke sankcije.

Na neformalnom dvodnevnom sastanku šefova diplomacije (Gymnich), na kojem će sudjelovati i potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić razgovarat će se i o Venezueli, a u dijelu sastanka otvorenom za ministre vanjskih poslova država kandidatkinja o suradnji s Kinom i budućnosti jugoistočne Europe.

Europski mehanizam zvat će se INSTEX, prema engleskom nazivu za Instrument za podršku trgovinskoj razmjeni (Instrument In Support Of Trade Exchanges), objavila je njemačka mreža NDR u četvrtak, piše Reuters.

Zajednička izjava Francuske, Njemačke i Velike Britanije, triju pokroviteljica tog projekta, treba biti objavljena u tri prijestolnice. 

INSTEX će biti registriran u Francuskoj, imat će i njemačku adresu, a prva sredstva uplatit će te tri države, koje su potpisale 2015. nuklearni sporazum s Iranom.

Taj međunarodni nuklearni sporazum potpisale su još i Kina, Rusija i Sjedinjene Države kada je predsjednik bio Barack Obama, ali je njegov nasljednik Donald Trump odlučio povući SAD i nametnuo je nove sankcije Iranu.

INSTEX je međuvladin projekt i imat će potporu EU

Nezadovoljan sporazumom s Iranom, Washington je nakon povlačenja upozorio Europljane da će se suočiti s posljedicama ako pokušaju zaobići sankcije protiv Irana.

INSTEX je međuvladin projekt i imat će potporu Europske unije u okviru teksta zaključka o Iranu koji su u srijedu odobrili predstavnici 28-orice u Bruxellesu. U tom tekstu 28 članica EU pozdravlja što Iran poštuje obveze preuzete Sporazumom iz 2015. 

Poseban instrument plaćanja omogućit će Iranu da naplati svoj izvoz, a što mu SAD blokira svojim sankcijama.

Europljani su istodobno zabrinuti zbog programa balističkih projektila dugog dometa koje razvija Iran, kao i iranskim aktivnostima u regiji, napose sudjelovanjem u sukobima u Siriji i Jemenu, pa je i poruka upućena Islamskoj Republici Iran dosta snažna, navodi se u izjavi, kako prenosi agencija AFP.

Prvi projekt zaobilaženja sankcija predviđao je da Iran nastavi prodavati naftu Europskoj uniji i plaćati robu koju kupuje u Europi po modelu kompenzacije. No Europljani praktički više ne kupuju naftu od Irana. Zato će INSTEX prvenstveno biti namijenjen za poslovanje malih i srednjih poduzeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava