Obavijesti

News

Komentari 2

EU predlaže da se potrošačima omogući jeftiniji popravak aparata i nakon isteka jamstva

EU predlaže da se potrošačima omogući jeftiniji popravak aparata i nakon isteka jamstva

Nova EU pravila potiču potrošače na popravak umjesto na zamjenu uređaja. Proizvođači će imati obavezu popravljati proizvode i poslije isteka jmstva. Potrošči će dobivati kupone i druge poticaje za popravak

VIDEO

EU parlament danas je s 590 glasova za, 15 protiv i 15 suzdržanih usvojio stajalište o prijedlogu direktive kojom bi se potroščima omogućilo da traže povoljniji, jeftiniji popravak uređaja i nakon isteka jamstva, kako ne bi morali kupovati novi uređaj. Cilj je potaknuti održiviju potrošnju, smanjiti količinu otpada i poduprijeti sektor servisiranja. Potrošače od popravka uređaja danas često odvraćaju visoki troškovi popravka, nedostupnost servisa ili dizajn uređaja koji onemogućuje popravak, što bi se sad trebalo promijeniti. 

Potrošači će imati pravo tražiti popravak proizvoda kao što su perilice rublja, usisivači, pametni telefoni i bicikli i nakon isteka jamstvenog roka. Kako bi popravak bio privlačnije rješenje, zastupnici žele da proizvođači nude potrošačima zamjenske uređaje na posudbu tijekom popravka. Ako se uređaj ne može popraviti, trebalo bi ponuditi obnovljeni uređaj.

Prema stajalištu Parlamenta, neovisni serviseri, subjekti koji se bave obnovom uređaja i krajnji korisnici imali bi pristup svim rezervnim dijelovima te svim informacijama i alatima potrebnima za popravak po razumnoj cijeni. Potrošači će na internetskim platformama moći pronaći lokalne servisere (uključujući „kafiće za popravak”) i prodavače obnovljenih uređaja u svojoj blizini. Da bi popravci bili povoljniji i privlačniji, zastupnici predlažu da se potrošačima ponude kuponi i drugi financijski poticaji iz nacionalnih fondova za popravak.

U zakonskom jamstvenom roku prodavači bi pak ubuduće bili obvezni dati prednost popravku ako je on povoljniji od zamjene uređaja ili jednako skup, osim ako popravak nije izvediv ili je nepraktičan za potrošača. Zastupnici predlažu i produljenje jamstvenog roka za jednu godinu nakon popravka uređaja. 

- Građani žele produžiti životni vijek svojih uređaja, ali to je često preskupo ili teško. Donijeli smo niz mjera za poticanje potrošača da odaberu popravak umjesto zamjene, s posebnim naglaskom na potporu neovisnim serviserima i uspostavu financijskih poticaja. Očekujemo da će Vijeće uskoro donijeti svoje stajalište kako bismo mogli započeti pregovore o preoblikovanju tih mjera u zakonodavstvo i utrti put istinskom kružnom europskom gospodarstvu, rekao je izvjestitelj René Repasi (S&D, Njemačka. 

Bacanje potrošačkih uređaja koji se mogu popraviti ima znatan utjecaj na okoliš jer dovodi do 30 milijuna tona resursa i proizvodnje 261 milijuna tona ekvivalenta emisija CO2, kao i stvaranja 35 milijuna tona otpada na godinu u EU-u. Potrošači koji odluče kupiti novi uređaj umjesto da poprave stari gube otprilike 12 milijardi EUR godišnje. Rezultati studije Europske komisije pokazuju da bi 77 % građana EU-a radije popravilo uređaj nego kupilo novi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...