Obavijesti

News

Komentari 2

EU spremna razgovarati oko ukidanja patenata na cjepiva

EU spremna razgovarati oko ukidanja patenata na cjepiva

Europska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja, koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švicarske i Velike Britanije bila protiv ideje u ukidanju patenata za cjepiva protiv covida-19

VIDEO

Europska unija spremna je razgovarati o američkom prijedlogu za ukidanje prava intelektualnog vlasništva na cjepivo protiv covida-19 u okviru napora da se što prije riješi kriza uzrokovana pandemijom.

- Europska unija spremna je razgovarati o svakom prijedlogu za rješavanje krize na učinkovit i pragmatičan način. Stoga smo spremni razgovarati i o tome bi kako američki prijedlog o ukidanju prava intelektulanog vlasništva za cjepiva protiv covida 19 mogao pridonijeti tom cilju - rekla je Ursula von der Leyen u govoru u Firenci.

Najveća studija pokazala da Pfizer odlično štiti s dvije doze, puno slabije kad je samo jedna
Najveća studija pokazala da Pfizer odlično štiti s dvije doze, puno slabije kad je samo jedna

Europska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja, koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švicarske i Velike Britanije bila protiv ideje u ukidanju patenata za cjepiva protiv covida-19.

Južna Afrika i Indija prve su predložila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ukidanje patenata na cjepiva protiva covida-19, a to su podržale brojne zemlje u razvoju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prošli mjesec primijenjeno je 700 milijuna doza cjepiva u svijetu, ali od toga je samo 0,2 posto bilo u siromašnim zemljama.

Von der Leyen je istaknula da se proces cijepljenja u Europi znatno ubrzao, da se svake sekunde cijepi 30 Europljana te ponovila da će već u srpnju biti cijepljeno 70 posto odrasle populacije u Europskoj uniji.

Biontech i Pfizer zatražili da se cjepivo protiv korona virusa odobri i za cijepljenje djece
Biontech i Pfizer zatražili da se cjepivo protiv korona virusa odobri i za cijepljenje djece

Predsjednica Komisije ističe da je Europa to postigla unatoč činjenici što nije zabranjivala izvoz cjepiva poput drugih.

- Neki mogu reći da su zemlje poput Sjedinjenih Država ili Ujedinjenog Kraljevstva bile brže u početku, ali Europa je postigla ovaj uspjeh i istodobno ostala otvorena prema svijetu. Dok drugi domaću proizvodnju cjepiva zadržavaju za sebe, Europa je glavni izvoznik cjepiva u svijetu - rekla je von der Leyen.

GAVI pozdravio Bidenovu potporu odricanju prava intelektualnog vlasništva 

Globalni savez za cjepiva GAVI pozdravio je u četvrtak potporu američkog predsjednika Joea Bidena odricanju prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19, a također je pozvao Washington da pomogne proizvođačima u prenošenju znanja i iskustava za jačanje globalne proizvodnje.

Skupina sa sjedištem u Ženevi, koja zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) vodi program podjele doza COVAX, suočava se s velikim ograničenjima u opskrbi nakon što je Indija obustavila izvoz cjepiva zbog svoje velike epidemije covida-19.

"Također prepoznajemo važnost predanosti (Bidenove) administracije da radi na povećanju proizvodnje sirovina, što će neposredno utjecati na ublažavanje trenutnih globalnih ograničenja opskrbe", rekao je GAVI u izjavi za Reuters.

"GAVI sada potiče da, u interesu globalnog nepristranog pristupa, SAD podrži proizvođače u tome da ne prenose samo intelektualno vlasništvo već i znanje i iskustva u pokušaju da hitno pojačaju globalnu proizvodnju".

Cjepivo AstraZeneca, koje je proizveo Institut za serum u Indiji, do sada je bilo glavni oslonac COVAX-a. Postrojenje je osiguralo 53 milijuna cjepiva protiv covida-19 u 121 zemlji i jurisdikciji. Cilj mu je imati 2 milijarde doza na raspolaganju do kraja 2021. godine, od čega će polovica biti raspodijeljena u 92 zemlje s nižim dohotkom.

"GAVI također potiče međunarodnu zajednicu da odmah podijeli doze s COVAX-om, kako bi se pomoglo državama koje su najteže pogođene trenutnim globalnim ograničenjima opskrbe i hitno trebaju zaštititi svoje najugroženije stanovništvo", navodi se u izjavi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.