News

Komentari 2

EU spremna razgovarati oko ukidanja patenata na cjepiva

EU spremna razgovarati oko ukidanja patenata na cjepiva

Europska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja, koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švicarske i Velike Britanije bila protiv ideje u ukidanju patenata za cjepiva protiv covida-19

Europska unija spremna je razgovarati o američkom prijedlogu za ukidanje prava intelektualnog vlasništva na cjepivo protiv covida-19 u okviru napora da se što prije riješi kriza uzrokovana pandemijom.

- Europska unija spremna je razgovarati o svakom prijedlogu za rješavanje krize na učinkovit i pragmatičan način. Stoga smo spremni razgovarati i o tome bi kako američki prijedlog o ukidanju prava intelektulanog vlasništva za cjepiva protiv covida 19 mogao pridonijeti tom cilju - rekla je Ursula von der Leyen u govoru u Firenci.

Europska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja, koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švicarske i Velike Britanije bila protiv ideje u ukidanju patenata za cjepiva protiv covida-19.

Južna Afrika i Indija prve su predložila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ukidanje patenata na cjepiva protiva covida-19, a to su podržale brojne zemlje u razvoju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prošli mjesec primijenjeno je 700 milijuna doza cjepiva u svijetu, ali od toga je samo 0,2 posto bilo u siromašnim zemljama.

Von der Leyen je istaknula da se proces cijepljenja u Europi znatno ubrzao, da se svake sekunde cijepi 30 Europljana te ponovila da će već u srpnju biti cijepljeno 70 posto odrasle populacije u Europskoj uniji.

Predsjednica Komisije ističe da je Europa to postigla unatoč činjenici što nije zabranjivala izvoz cjepiva poput drugih.

- Neki mogu reći da su zemlje poput Sjedinjenih Država ili Ujedinjenog Kraljevstva bile brže u početku, ali Europa je postigla ovaj uspjeh i istodobno ostala otvorena prema svijetu. Dok drugi domaću proizvodnju cjepiva zadržavaju za sebe, Europa je glavni izvoznik cjepiva u svijetu - rekla je von der Leyen.

GAVI pozdravio Bidenovu potporu odricanju prava intelektualnog vlasništva 

Globalni savez za cjepiva GAVI pozdravio je u četvrtak potporu američkog predsjednika Joea Bidena odricanju prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19, a također je pozvao Washington da pomogne proizvođačima u prenošenju znanja i iskustava za jačanje globalne proizvodnje.

Skupina sa sjedištem u Ženevi, koja zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) vodi program podjele doza COVAX, suočava se s velikim ograničenjima u opskrbi nakon što je Indija obustavila izvoz cjepiva zbog svoje velike epidemije covida-19.

"Također prepoznajemo važnost predanosti (Bidenove) administracije da radi na povećanju proizvodnje sirovina, što će neposredno utjecati na ublažavanje trenutnih globalnih ograničenja opskrbe", rekao je GAVI u izjavi za Reuters.

"GAVI sada potiče da, u interesu globalnog nepristranog pristupa, SAD podrži proizvođače u tome da ne prenose samo intelektualno vlasništvo već i znanje i iskustva u pokušaju da hitno pojačaju globalnu proizvodnju".

Cjepivo AstraZeneca, koje je proizveo Institut za serum u Indiji, do sada je bilo glavni oslonac COVAX-a. Postrojenje je osiguralo 53 milijuna cjepiva protiv covida-19 u 121 zemlji i jurisdikciji. Cilj mu je imati 2 milijarde doza na raspolaganju do kraja 2021. godine, od čega će polovica biti raspodijeljena u 92 zemlje s nižim dohotkom.

"GAVI također potiče međunarodnu zajednicu da odmah podijeli doze s COVAX-om, kako bi se pomoglo državama koje su najteže pogođene trenutnim globalnim ograničenjima opskrbe i hitno trebaju zaštititi svoje najugroženije stanovništvo", navodi se u izjavi.

Najčitaniji članci