Obavijesti

News

Komentari 294

Euro nam stiže: 'Za nas on ima puno prednosti, tek dvije mane'

Euro nam stiže: 'Za nas on ima puno prednosti, tek dvije mane'
1

Imati euro znači odsustvo rizika promjene valutnog tečaja za investitora. Stvara lakšu usporedivost cijena za investitora i povoljniju investicijsku klimu, tvrdi stručnjak Petar Vušković

VIDEO

Hrvatska je u čekaonici za euro, a kao službenu valutu mogli bismo ga imati najranije u siječnju 2023. godine. Predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize Petar Vušković kaže kako uvođenje eura ima više prednosti nego nedostataka.

Iako je kod građana najveći strah da će uvođenjem eura rasti i cijene, ekonomist to odbacuje napominjući kako one ovise o kretanju cijena nafte i sirovina. Hrvatska je visoko euroizirana zemlja, jer većina kredita, ali i štednje građana je upravo u eurima. Vušković navodi kako euro stvara prilike za rast investicija i povjerenje inozemnih partnera.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska je u čekaonici za euro 

Pokretanje videa...

Spotlight 02:06

- Imati euro znači odsustvo rizika promjene valutnog tečaja za investitora. Stvara lakšu usporedivost cijena za investitora i povoljniju investicijsku klimu. Euro znači povjerenje koje se temelji na prepoznatljivosti jedne svjetske valute - rekao je. Odsustvo rizika promjene valutnog tečaja bitno je i za građane, a koliko je to važno, najbolje znaju građani koji su imali kredite u švicarcima. Vušković ističe i kako euro pojeftinjuje kredite, a njihovu otplatu čini sigurnim.

- Hrvatska ekonomija je visoko euroizirana pa je valutni rizik prisutan svugdje. Kod građana je prisutan kroz kredite i štednju. Uvođenjem eura bi se cijena kredita smanjila jer nema valutnog rizika. Kamatna stopa na kredite bi bila najmanje jedan postotni bod niža kad bismo bili u eurozoni - kaže Vušković.

HGK: Ulazak u 'čekaonicu' za euro je velik uspjeh Hrvatske
HGK: Ulazak u 'čekaonicu' za euro je velik uspjeh Hrvatske

Prednost uvođenja eura je da čuva vrijednost depozita u bankama, a eliminira i nepovoljne tečajeve u mjenjačnicama i bankama.

- Kod mijenjanja novca u bankama ili mjenjačnicama vaš novac ovisi tečaju. Neke mjenjačnice, pogotovo na moru, znaju imati nepovoljne tečajeve, gdje na 100 eura možete izgubiti i do 50 kuna, a na 1000 eura to je već 500 kuna - navodi stručnjak. Ista je stvar kod banaka, koje strancima za podizanje novca nude nepovoljne tečajeve pa tako narušavaju povjerenje i konkurentnost u turizmu. Euro, kaže, jača i konkurentnosti domaćih poduzeća.

- Zaduženost poduzeća u eurima je visoka i iznosi oko 50 milijardi kuna. Nepovoljan tečaj smanjuje konkurentnost naših poduzeća i povećava rate kredita. Euro za poduzeća znači i jeftiniji pristup kapitalu - pojašnjava Vušković. I izvoznici bi osjetili te prednosti. Olakšao bi se izvoz mnogih proizvoda kroz eliminaciju transakcijskih troškova pa bi u konačnici ukupna vanjskotrgovinska razmjena bila povećana.

Euro uvodimo najranije 2023., a prije toga će biti dualne cijene...
Euro uvodimo najranije 2023., a prije toga će biti dualne cijene...

- Euro znači i bezbrižnost putovanja za naše ljude jer bi mogli bezbrižno putovati većinom država članica EU, ne razmišljajući o mijenjanju domaće valute u euro. Isto bi se odnosilo i na turiste, što bi našu zemlju učinilo konkurentnijom u turizmu - ističe Vušković. Tu je i povećanje kreditnog rejtinga te povoljnije zaduživanje na financijskim tržištima, što znači lakšu otplatu dugova države. U slučaju ekonomskih kriza imamo pravo na pristup Europskome mehanizmu stabilnosti. Vušković navodi tek dvije mane uvođenja eura.

Prvi je trošak konverzije, a procjenjuje se da bi on iznosio 0,5 posto BDP-a. Drugi nedostatak je gubitak monetarnog suvereniteta, no napominje da je djelovanje monetarne i tečajne politike ionako ograničeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 294
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca