Obavijesti

News

Komentari 68

HGK: Ulazak u 'čekaonicu' za euro je velik uspjeh Hrvatske

HGK: Ulazak u 'čekaonicu' za euro je velik uspjeh Hrvatske
1

Potvrđeni ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II i bankovnu uniju još je jedan velik uspjeh Hrvatske i njezine ekonomske politike, ocijenila je u petak Hrvatska gospodarska komora (HGK)

VIDEO

Europska središnja banka (ESB) i Europska komisija u petak poslijepodne su objavili da je Hrvatska ušla u europski tečajni mehanizam (ERM II), što je ključan korak u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj, a Hrvatska narodna banka uspostavila je blisku suradnju s Europskom središnjom bankom. 

HGK u priopćenju podsjeća da je Hrvatska put prema zamjeni nacionalne valute eurom zacrtala već samim početkom pregovora oko pristupanja Europskoj uniji, ali i da je, budući da ne postoji pravilo o nužnom razdoblju uvođenja eura, kao i druge članice sama odredila svoje korake na tom putu.

- Izrađene analize su pokazale da su uz specifičnosti Hrvatske, prije svega visoku i dugogodišnju razinu euroiziranosti, prednosti uvođenja eura veće od nedostataka, te je započet taj prilično zahtjevan proces koji je doveo do današnje odluke europskih institucija, ističu iz Komore.

Napominju kako, međutim, nije bila dovoljna samo želja, već je trebalo ispuniti kriterije konvergencije, dobiti službenu potvrdu prihvaćanja hrvatskog pisma namjere za ulazak u ERM II i pripadajućeg akcijskog plana s reformskim mjerama, a onda taj plan i provesti.

- Provedbu plana pozitivno su ocijenile države članice europodručja, Europska središnja banka i Europska komisija, što je omogućilo ulazak Hrvatske u ERM II. Tako je napravljen jedan od najvažnijih koraka prema očekivanom uvođenju eura kao službene valute plaćanja u Republici Hrvatskoj, navode iz HGK. 

Komora stoga "čestita uključenima u ove procese te izražava nadu da će u najkraćem mogućem roku doći do uvođenja eura".

Inače, država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku europsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine.

- Zamjena nacionalne valute eurom trebala bi, prema ocjeni HGK, olakšati poslovanje poduzetnika, prije svega, ukidanjem valutnog rizika, ukidanjem mjenjačkih troškova te potencijalnim rastom kreditnog rejtinga i nižim troškovima financiranja, ali i prednostima dodatnog financiranja koje, primjerice, u aktualnoj krizi izazvanoj širenjem koronavirusa imaju članice europodručja, zaključuje se u priopćenju Komore.

Janša čestitao Plenkoviću na ulasku Hrvatske u ERM II

Slovenski premijer Janez Janša čestitao je u petak hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, nakon sastanka o pandemiji koronavirusa, na ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam.

Janša je čestitao Plenkoviću na ulasku Hrvatske u ERM II kao i pobjedi HDZ-a na parlamentarnim izborima. 

- Ja sam mislio da ćemo tu vijest čuvati do naše 'presice' u Zagrebu, ali sada će biti kraća, rekao je hrvatski premijer i zahvalio na čestitkama svome slovenskom kolegi.

Država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku europsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine.

Odluku o ulasku u ERM II donose zemlje koje sudjeluju u tom mehanizmu, to jest 19 zemalja eurozone i Danska te predstavnici Europske središnje banke.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše također je članica iste obitelji europskih pučkih stranaka u kojoj je i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), a slovenski premijer dao je potporu Plenkoviću i u izbornoj kampanji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa