Obavijesti

News

Komentari 31

Europska komisija: Na pravom ste putu, ali ubrzajte zadaće

Europska komisija: Na pravom ste putu, ali ubrzajte zadaće
2

Prema nacrtu izvješća, Hrvatska se treba usredotočiti na pripreme za korištenje sredstava iz fondova EU-a, jačanje vladavine prava i poboljšanje javne uprave...

VIDEO

Europska komisija objavit će i usvojiti zaključke sveobuhvatnog izvješća o monitoringu za Hrvatsku. Glavna poruka bit će da je Hrvatska nastavila s ispunjavanjem obveza, da je na pravom putu i da treba ubrzati s ispunjavanjem preostalih zadaća, doznaje HRT.

Prema nacrtu izvješća, Hrvatska se treba usredotočiti na pripreme za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU-a, restrukturiranje brodogradnje, jačanje vladavine prava i poboljšanje javne uprave i pravosudnog sustava, borbu protiv korupcije i upravljanje vanjskim granicama. Među 10 važnih pitanja je i privatizacija brodogradilišta.

- Vrlo je važno da Hrvatska usmjeri pojačanu pozornost kako bi dovršila svoje pripreme na vrijeme tako da se to odrazi u završenom izvješću o monitoringu koje će Komisija predstaviti u proljeće 2013. - rekao je u srijedu povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Hrvatska će šest mjeseci prije ulaska u EU biti pozvana da sudjeluje u europskom semestru. Europski semestar je šestomjesečno razdoblje u kojem države članice na europskoj razini usklađuju svoje proračunske, makroekonomske i strukturne politike kako bi Europska komisija mogla pravodobno upozoriti zemlje članice na moguće krize.

>>> Pročitajte cijelo Izvješće o monitoringu za Hrvatsku

FAZ: 'Šteta, Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo u EU'

U očekivanju prezentacije izvješća, neki su ga europski mediji proumačili potpuno suprotno. Dok je ono za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung potpuno negativno, slovenski Dnevnik tvrdi potpuno suprotno.

FAZ tako danas ima naslov 'Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo u EU', a osim tog teksta na naslovnici ima i kratak komentar s naslovom 'Šteta'. Autor navodi da EU više neće ponavljati pogreške poput Bugarske i rumunjske koje su nespremne ušle u Uniju. To je dosad najnegativnije tumačenje izvješća u nekom od europskih medija, javlja Večernji.hr.

Slovenski Dnevnik: 'Više se ne može tvrditi da Hrvatska nije spremna za EU'

S druge strane, slovenski Dnevnik, pak, navodi kako 'Europska komisija više ne može tvrditi da Hrvatska nije spremna za članstvo u EU'. Pišu kako se u izvješću o monitoringu navodi da hrvatska nastavlja napredovati prema punoj spremnosti za članstvo u EU, ali i detaljno opisuje deset točaka na koje hrvatska vlada trebna obtaiti pozornost i riješiti ih prije ulaska u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb