Obavijesti

News

Komentari 24

Europska unija će od BiH tražiti promjenu izbornog sustava

Europska unija će od BiH tražiti promjenu izbornog sustava

Hrvatska će od EU tražiti više političkog angažmana i strateškog pristupa regiji. Inzistira se da se ova neizborna godina iskoristi za promjenu izbornog zakona u toj zemlji. Ta tema privukla je interes i drugih zemalja

VIDEO

Europska unija traži od Bosne i Hercegovine da se ove godine pozabavi ključnim reformama, prije svega izmjenom izbornog zakona. Tako, među ostalim, piše u dokumentu Europske službe za vanjsko djelovanje koja upravlja diplomatskim odnosima s državama izvan Unije i provodi vanjsku i sigurnosnu politiku, sastavljenom prije sastanka ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, prenosi Večernji list. Navode kako je riječ o temi koju Hrvatska intenzivno promiče, koja je i navedena u hrvatskom non-paperu predanom u ožujku ove godine, i koja je sada postala i službena EU politika. 
Temu o zapadnom Balkanu Vijeće za vanjske poslove stavio je na dnevni red u ponedjeljak, a sve je pokrenula Hrvatska, lanjskim summitom u Zagrebu za predsjedanja Vijećem EU, političkim i diplomatskim putem, kao i non-paperom. Sastanak će otvoriti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a Hrvatska će tražiti više političkog angažmana i strateškog pristupa regiji, ulaganje u stabilnost te početak projekata na području povezivosti gospodarstva. Naglasak će staviti i na inzistiranje da se ova, neizborna godina iskoristi za promjenu izbornog zakona. 
Komisija je odredila 14 ključnih prioriteta za tu državu, a ovoga se puta i formalno navodi kako će EU raditi na tome preko svog predstavnika u toj državi, ali i preko SAD-a. 

Grlić Radman: EU želi promicati mir, stabilnost i sigurnost regije
Grlić Radman: EU želi promicati mir, stabilnost i sigurnost regije


Inače, tema BiH, a posebno izbornog zakona, za koju mnoge države nemaju sluha, već se bave svojim partikularnim problemima i problematičnim susjedstvom, u posljednje je vrijeme dobila pozornost i Njemačke, u čijem se ministarstvu vanjskih poslova o tome raspravlja, Italije, ali i SAD-a. Namjera nove američke administracije jest ta da radi na pojačanom zajedničkom djelovanju na zapadnom Balkanu, uz učvršćivanje uloge NATO-a u regiji, piše Večernji list navodeći i kako će Hrvatska predložiti da se EU snažnije angažira u komunikaciji s BiH, da bude više sastanaka s BiH i razmjena mišljenja te neformalnih sastanaka s pojedinim ministrima ili pak da se na marginama Vijeća održavaju sastanci kako bi upoznali svoje EU partnere te da se osnuje svojevrsna skupina prijateljstva unutar EU s BiH, gdje bi se dijalog mogao aktivirati.

'Bunjevački nitko ne priznaje i ne može biti službeni jezik'
'Bunjevački nitko ne priznaje i ne može biti službeni jezik'


Što se tiče Srbije, s kojom su se opet povukle trzavice, i kod uvođenja tzv. bunjevačkog jezika te preko optužbi o hrvatskom angažmanu u okviru KFOR-a na Kosovu, u dokumentu se traži ubrzavanje procesa, ali ta država, kao i Crna Gora, treba pojačati reformske procese, posebno u području vladavine prava, konsolidirati svoju geopolitičku orijentaciju te ispuniti sve kriterije. Ministar Grlić Radman upozorit će na to da se Beograd konačno mora pozabaviti reformama i početi rješavati ključna pitanja koja su ugrađena u mjerilima, poput procesuiranja ratnih zločina, pitanja manjina te nestalih, piše Večernji list. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"