News

Komentari 12

Europska unija od Libije traži obustavljanje oružanih sukoba

Europska unija od Libije traži obustavljanje oružanih sukoba

Borbe su se nedavno pojačale oko libijskoga glavnog grada Tripolija. Primirjem dogovorenim u siječnju nastojao se dokončati 9-godišnji građanski rat, ali otad je bilo 850 kršenja sporazuma

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Italije dali su u subotu zajedničku izjavu, zajedno s visokim predstavnikom EU-a Josepom Borellom, u kojoj iznose zabrinutost povećanjem nasilja u Libiji.

U izjavi se obraćaju stranama uključenim u sukob koje pozivaju da nastave pregovore i da 'nastave s istinskim prekidom vatre'.

Političari su u pozivu sukobljenim stranama naglasili da je doba ramazana i da imaju zajedničkog neprijatelja, novi koronavirus. 

- Sukob se nesmetano nastavlja i događaji proteklih tjedana izazivaju zabrinutost, pogotovo situacija u kojoj se nalazi libijsko stanovništvo, koje već dugo pati - kaže visoki predstavnik EU-a Josep Borell zajedno s ministrima vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Italije Jean-Yves Le DrianHeiko Maas i Luigi Di Maio.

Oni su naglasili predanost odlukama donesenim na konferenciji posvećenoj Libiji, održanoj u Berlinu sredinom siječnja, te pozivu na humanitarno primirje glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa i posebne predstavnice Stephanie Turco Williams.

Borbe su se nedavno pojačale oko libijskoga glavnog grada Tripolija. Primirjem dogovorenim u siječnju nastojao se dokončati 9-godišnji građanski rat, ali otad je bilo 850 kršenja sporazuma, prema UN-u.

Najčitaniji članci