News

Komentari 0

Europska unija suspendira sporazum o vizama s Bjelorusijom zbog migranata

Europska unija suspendira sporazum o vizama s Bjelorusijom zbog migranata

EU djelomično odlučila suspendirati sporazum o vizama s Bjelorusijom. Razlog tome je instrumentalizacija migranata. Sporazum se ne odnosi na građane Bjelorusije...

Vijeće EU-a odlučilo je u utorak djelomično suspendirati primjenu sporazuma  o pojednostavljenom izdavanju viza između EU-a i Bjelorusije zbog instrumentalizacije migranata radi pritiska na EU-u.

'Ta je odluka odgovor na aktualan hibridni napad koji je pokrenuo bjeloruski režim', priopćeno je iz Vijeća EU-a.

Suspenzija se neće odnositi na obične građane Bjelorusije, nego na dužnosnike bjeloruskog režima.

Sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza između EU-a i Bjelorusije stupio je na snagu 1. srpnja 2020., usporedo sa sporazumom o ponovnom prihvatu. Svrha je sporazuma pojednostavniti izdavanje viza za kratkotrajan boravak i tako doprinijeti jačanju međuljudskih kontakata.

Bjeloruski režim je kao odgovor na sankcije EU-a uvedene zbog represije prema oporbi u lipnju ove godine počeo organizirati letove i putovanja unutar zemlje kako bi olakšao tranzit migranata prema EU-u, prvo u Litvu, a zatim u Latviju i Poljsku.

'Takvim se mjerama krše temeljna načela na temelju kojih je sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza sklopljen te su one suprotne interesima EU-a', navodi Vijeće EU-a.

Situacija je eskalirala ovih dana na poljsko-bjeloruskoj granici gdje stotine migranata, pokušavajući ući u Poljsku, kampira  na vrlo niskim noćnim temperaturama.

Poljska policija objavila je u utorak snimku migrantskih šatora i logorske vatre s bjeloruske strane ograde od bodljikave žice.

Poljska Granična straža rekla je za Reuters da se oko 800 ljudi nalazi na bjeloruskoj strani ograde, a oni su dio skupine do 4000 migranata u obližnjim šumama.

Glasnogovornik poljskih specijalnih snaga rekao je da bi u Bjelorusiji moglo biti do 12.000 migranata.

Najčitaniji članci