Obavijesti

News

Komentari 7

Europski čelnici nezadovoljni kompromisom s Britanijom

Europski čelnici nezadovoljni kompromisom s Britanijom
1

IZLAZ IZ EU Prve reakcije europskih prijestolnica pokazuju da nitko nije zadovoljan kompromisom kojeg je u utorak predstavio predsjednik Europskog vijeća Tusk

VIDEO

Niti jedan europski čelnik nije za sada zadovoljan prijedlozima Bruxellesa za izbjegavanje izlaska Velike Britanije iz Europske unije, navode u četvrtak izvori bliski pregovorima.

Prve reakcije europskih prijestolnica pokazuju da nitko nije zadovoljan kompromisom kojeg je u utorak predstavio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, kojim se šef britanske vlade David Cameron nada postići dogovor tijekom summita 28 članova, izjavio je jedan neimenovani europski dužnosnik.

Dosadašnje nezadovoljstvo može biti znak da je kompromis pravedan i uravnotežen, ali i naslućivati teško postizanje sporazuma na europskom summitu 18. i 19. veljače, dodao je taj izvor.

Jedan drugi europski izvor je naveo da Španjolska zamjera Europskoj komisiji koju vodi Jean-Claude Juncker da nije dovoljno odlučna u vezi Cameronovih traženja ograničenja socijalnih davanja europskim radnicima u Velikoj Britaniji.

Ta točka zabrinjava Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku koje se boje diskriminacija prema stotinama tisuća njihovih državljana koji rade u Velikoj Britaniji.

Francuski predsjednik Francois Hollande je upozorio u srijedu da se protivi svakom novom dogovoru tijekom summita 28-orice i upozorio da ne može biti veta zemalja izvana euro-zone o odlukama koje su donijele zemlje članice te zone, čija članica nije Velika Britanija.

Njemačka vlada je ocijenila da su prijedlozi Europskog vijeća ambiciozni.

U predugovoru koji je u utorak otkrila EU za izbjegavanje "Brexit"-a spominju se "hitne kočnice" kako bi London mogao srezati socijalne pomoći radnicima koji dolaze izvan Europe i jamstva da City, financijsko središte Londona, neće biti ugrožen jačanjem eura.

Cameron u petak odlazi u Poljsku i Dansku u sklopu diplomatske ofenzive o tom pitanju.

Šef britanske vlade je dao naslutiti da računa da će se 23. lipnja održati referendum o zadržavanju njegove zemlje u EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...