Obavijesti

News

Komentari 5

Europski parlament osudio teroristički napad na kosovske policajce u Banjskoj

Europski parlament osudio teroristički napad na kosovske policajce u Banjskoj

Srbija je proglasila nacionalni dan žalosti u spomen srpskim napadačima, a Parlament u rezoluciji "duboko žali zbog toga što su tri poginula terorista prikazana kao heroji koji su se borili za srpsku stvar, što je znatno povećalo političke napetosti u regiji"

VIDEO

Europski parlament osudio je u četvrtak u rezoluciji "teroristički napad" na kosovske policajce u Banjskoj i zatražio mjere protiv srbijanskih vlasti ako se dokaže da su izravno sudjelovali u napadima na sjeveru Kosova. 

EP je osudio, kako se navodi u tekstu rezolucije, "strašan i kukavički teroristički napad na kosovske policijske službenike koji su 24. rujna 2023. izvele dobro organizirane srpske paravojne snage u Banjskoj na sjeveru Kosova" u kojemu je ubijen kosovski policajac. 

Srbija je proglasila nacionalni dan žalosti u spomen srpskim napadačima, a Parlament u rezoluciji "duboko žali zbog toga što su tri poginula terorista prikazana kao heroji koji su se borili za srpsku stvar, što je znatno povećalo političke napetosti u regiji". 

Ako istrage pokažu da je Srbija izravno sudjelovala u napadima na sjeveru Kosova, EP poziva Europsku komisiju da zamrzne financijska sredstva Srbiji u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći III, a Vijeće da zamrzne imovinu i zabranu putovanja "protiv destabilizirajućih aktera na sjeveru Kosova i čelnika velikih mreža organiziranog kriminala". 

Veliki pakt terorističkih grupa iz Palestine. Pet organizacija želi kraj Izraela: 'Najgore tek dolazi'
Veliki pakt terorističkih grupa iz Palestine. Pet organizacija želi  kraj Izraela: 'Najgore tek dolazi'

"Ovaj teroristički napad koji snažno osuđujemo je prekretnica bez presedana u poratnom vremenu. To zahtjeva ozbiljnu političku reakciju, poput ciljanih restriktivnih mjera protiv aktera koji destabiliziraju sjever Kosova. Osim toga, pozivamo Europsku komisiju da zamrzne sredstva namijenjena Srbiji ako istrage pokažu da je srpska država bila izravno uključena u teroristički napad u rujnu ili u ranije nasilne napade u svibnju na sjeveru Kosova ili ako srpske vlasti odbiju potpuno surađivati", rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, pregovarač o rezoluciji o Srbiji i Kosovu, priopćio je njegov ured. 

Dodao je da zabrinjava koncentracija srpske vojske blizu granice s Kosovom, zbog čega EP poziva NATO da izradi plan za suzbijanje kriznih situacija na sjeveru Kosova, a članice EU-a da odmah pošalju dodatne snage u zemlju.

Biden: 'Palestinski teroristi moraju naučiti pucati ravno'
Biden: 'Palestinski teroristi moraju naučiti pucati ravno'

"Nastavak bliskih odnosa Srbije s Rusijom i Kinom postavlja ozbiljna pitanja o strateškom smjeru zemlje. Duboko smo zabrinuti zbog destabilizirajućeg utjecaja srpskih vlasti predvođenih predsjednikom Aleksandrom Vučićem na cijelu regiju", naglasio je socijaldemokrat.

Parlament u rezoluciji također traži od Komisije da "izbjegava bilo kakvu politiku popuštanja prema Srbiji".

"Unija je nažalost previše puta bila popustljiva prema Srbiji i da sada ponovno svjedočimo tome da politika srpskog hegemonizma destabilizira ne samo Kosovo, nego i susjedne zemlje poput Crne Gore", priopćio je hrvatski eurozastupnik iz redova pučana Tomislav Sokol nakon glasanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C