News

Komentari 5

Europski parlament posvetio je minutu šutnje Georgeu Floydu

Europski parlament posvetio je minutu šutnje Georgeu Floydu

U raspravi su zastupnici istaknuli da u borbi protiv rasizma treba više učiniti i donijeti ogovorajuće zakone. Neki su zastupnici osudili nasilje na prosvjedima i uništavanje spomenika

Zastupnici u Europskom parlamentu započeli su u srijedu popodne plenarnu sjednicu u Bruxellesu minutom šutnje za Georgea Floyda i druge žrtve diskriminacije te raspravljali o proturasističkim prosvjedima nakon Floydova ubojstva.

Afroamerikanac George Floyd ubijen je tijekom brutalnog policijskog privođenja, kada mu je bijeli policajac koljenom stiskao vrat iako nije pružao otpor. Njegova smrt pokrenula je prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim državama i diljem svijeta.

Zastupnici će u petak glasati o rezoluiji o tom pitanju.

U raspravi su istaknuli da u borbi protiv rasizma treba više učiniti i donijeti ogovorajuće zakone. Neki su zastupnici osudili nasilje na prosvjedima i uništavanje spomenika.

- Moramo se kao društvo boriti protiv rasizma i diskriminacije svih vsta u pravosudnom sustavu, na tržištu rada, obrazovanju - izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Ne znam kako je to biti crn ili pripanik neke etničke, vjerske ili seksualne manjine u mjestima u kojima sam živjela. Nikad nisam doživjela kako je to biti tretiran drukčije samo zbog toga što ste takvi rođeni. Ali jednu stvar znamo, naši brojni sugrađani znaju i jasno i glasno nam govore da smo preudugo dopuštali da se rasizam događa - dodala je.

Zastupnici će u petak glasati o tekstu rezoluije o proturasističkim prosvjedima nakon smrti Georgea Floyda.

U rezoluciji, koju su inicirali Zeleni i podržali ostali klubovi, osuđuje se Floydovo ubojstvo i poziva američka vlada da pouzme korake protiv stukturalnog rasizma i policijskog nasilja.