Obavijesti

News

Komentari 0

Europski parlamet pozvao Janšu na raspravu o slobodi medija

Europski parlamet pozvao Janšu na raspravu o slobodi medija

Vodeći političari ne bi smjeli svojim izjavama poticati mržnju i nasilje, rekla je nizozemska eurozastupnica. Zato na raspravu o stanju i slobodi medija u Sloveniji idući mjesec poziva Janšu i njegove suradnike u vladi

VIDEO

Nizozemska eurozastupnica Sophie In 't Veld, koja  u Europskom parlamentu vodi skupinu za praćenje demokracije,  pozvala je slovenskog premijera Janeza Janšu da idući mjesec sa svojim suradnicima i novinarima sudjeluje u raspravi o stanju medija u Sloveniji.

Janša se u domovini susreće s optužbama novinara da kampanjom zastrašivanja preko sebi bliskih medija pokušava ugušiti kritike na račun svoje vlade te preuzeti javne medijske kuće poput Slovenske televizije i novinske agencije STA.

Na Janšin tweet da su nedavne objave u bruxelleskom portalu Politico o atmosferi straha i samocenzuri među nezavisnim novinarima u Sloveniji  bile naručene laži koje plasira slovenska ekstremna ljevica, a članak novinarke Lili Bayer pristran, prošli je tjedan reagirala Europska komisija izjavom da su govor mržnje, prijetnje i osobni napadi na novinare neprihvatljivi.

Sophie In 't Veld je liberalna demokratkinja iz europske skupine stranaka Renew/D66.

U Sloveniji parlament danas odlučuje o povjerenju vladi

U Europskom parlamentu, u okviru odbora LIBE koji se bavi vladavinom prava i temeljnim slobodama, vodi istraživačku  skupinu za demokraciju i medije, nastalu nakon ubojstava malteške novinarke Daphne Caruana Galizia i slovačkog novinara Jana Kuciaka.

Vodeći političari ne bi smjeli svojim izjavama poticati mržnju i nasilje, rekla je In 't Veld za Slovensku televiziju.

Zato na raspravu o  stanju i slobodi medija u Sloveniji idući mjesec poziva Janšu i njegove suradnike u vladi, ali i slovenske novinare.

Razgovori na tu temu već su pred njezinim odborom održani u vezi medijskog stanja s Maltom, Slovačkom, Bugarskom, Belgijom i drugim članicama EU-a.

- Ne zanimaju nas oznake desnica i ljevica nego činjenice, te dijalog kako bismo se upoznali sa situacijom, a nadam se da će se odazvati i vaš premijer - kazala je u razgovoru za Slovensku televiziju.

Upozorila je da je to posebno važno prije nego što Slovenija sredinom godine preuzme predsjedavanje Vijećem Europske unije.

Europarlamentarci su ukorili Poljsku: 'Oni ne brinu za prava žena, htjeli bi ih kontrolirati'
Europarlamentarci su ukorili Poljsku: 'Oni ne brinu za prava žena, htjeli bi ih kontrolirati'

Kazala je da je Janša pokazao divljenje za lidere kao što su bivši američki predsjednik Donald Trump i mađarski premijera Victor Orban, što nije dobra preporuka za nekog čija će zemlja uskoro predsjedavati EU-om.

- Mađarskoj prijeti postupak po 7. članku  Ugovora o Europskoj uniji, a pred sudom EU-a optužena je za brojna kršenja europskog prava. Preuzme li Slovenija 1. srpnja predsjedavanje Unijom ne želimo vidjeti takve rasprave. EU se nalazi u turbulentnom razdoblju, zato sada trebamo  smireno vodstvo u koje se možemo pouzdati, te poštovanje zajedničkih vrijednosti - kazala je nizozemska europarlamentarka za Slovensku televiziju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava