Obavijesti

News

Komentari 88

Europski pučani pritisnuli su Beljaka da podrži Plenkovića

Europski pučani pritisnuli su Beljaka da podrži Plenkovića
1

SVE NAOPAKO: HSS je odlučio podržati Plenkovića, zgroženi SDP poručuje da više neće koalirati na izborima, a HNS uzvraća da je spreman na samostalnu bitku

VIDEO

Nepuna dva tjedna nakon parlamentarnih izbora slika hrvatske političke scene doživjela je potpuni preokret.

U predizbornoj kampanji HDZ se, podsjetimo, ponajviše borio s Mostom, pa je upravo iz interesa da im otmu birače proizašla, primjerice, izjava HDZ-ovca Petra Škorića da Hrvatskoj treba Pelješki most, Čiovski most i most iz Kaštela.

- A ne trebaju nam ‘pametni’ koji su napravili privatnu obiteljsku stranku kojoj je najvažnije izbaciti vjeronauk iz škola - rekao je Škorić na predizbornom skupu u Splitu.

To je palo u zaborav već dan nakon izbora, kad su počeli pregovori njegove stranke s Mostom. Dosad je odrađena i druga runda pregovora, a Božo Petrov, koji je političku karijeru izgradio na negiranju HDZ-a i SDP-a, sad je odjednom opčinjen šefom najveće desne stranke, Andrejem Plenkovićem.

Petrovu se sviđa Plenković


- Moram pohvaliti gospodina Plenkovića. Treba ga preporučiti za razgovor sa sindikatima jer je stvarno dobar u razgovorima. Ne razbacuje se obećanjima - sav ozaren komentirao je Petrov potencijalnog partnera.
No kako situacija odmiče, nije isključeno da Plenković uopće neće trebati Mostove ruke.

Čelnik HSS-a Krešo Beljak, koji je suradnjom s SDP-om svojoj stranci osigurao pet saborskih mandata, sad odjednom odlučuje podržati Plenkovića. Odlučilo je to predsjedništvo HSS-a nakon što je Beljaka suspendirana članica stranke, europarlamentarka Marijana Petir, pozvala da podnese ostavku. Ona je, podsjetimo, kao i deseci HSS-ovaca, suspendirana zbog opstrukcije izbora. Oni su htjeli desno, a Beljak lijevo. Nakon izbora i jedni i drugi bi desno.

Naravno da je Beljak svoju odluku pokušao opravdati govoreći kako će ostati oporba, da će HDZ-u dati samo sto dana mira i da u novoj vladi HSS neće zahtijevati baš nikakvu fotelju.

Njegove isprike nisu prošle kod SDP-ovca Gordana Marasa, koji je, nošen velikim brojem osvojenih preferencijalnih glasova, HSS-u odlučio očitati bukvicu.

- Nakon ovoga danas s HSS-om želim da na naredne izbore izađemo samostalno. Ne kao HDZ s drugim strankama na listi. Makar izgubili, ali bez prevare naših birača, na koju ne možemo utjecati - poručio je Maras sa svojeg Facebook profila.
I dok Beljak njega nije pitao za mišljenje, svoju odluku o podršci HDZ-a preispitao je kod Zorana Milanovića.

Milanović ga razumije


- Čuo sam se s Milanovićem. Apsolutno shvaća taj potez, to je demokratska praksa i mislim da bi on isto napravio u mojoj poziciji - kaže Beljak.

Sugovornik iz vodstva HSS-a govori nam kako je pritisak, uz Marijanu Petir, na Beljaka odradila i Europska pučka stranka.

- Beljak pokušava ostaviti Petir bez municije i raščistiti stranku - govori nam sugovornik.

Vijest o nagloj promjeni smjera HSS-a došla je u trenutku kad se Most u pregovorima s HDZ-om borio za što veći broj ministarstava, pri čemu je najspornije bilo čelno mjesto u resoru gospodarstva.

Odmah su se na papiru našle računice prema kojima HDZ sastavlja vladu i bez Mosta. S još osam manjinaca, Plenkoviću nedostaju samo dvije ruke koje bi si lako mogao osigurati. U redovima Živog zida su Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, a u Saboru sjedi i jedan HDSSB-ovac.

I HNS vide kao opciju


Uz njih, opet se počelo šuškati o tome da bi Plenkovića mogao podržati HNS, čije su vodstvo razljutile izjave iz SDP-a o tome kako će odsad sami na izbore.

- Ovo je bilo zadnji put da smo izašli na izbore sa SDP-om. Tko god od njih preuzeo tu stranku, mi s njima na parlamentarne izbore nećemo izlaziti u predizbornim opcijama. Nama stalno govore da smo im priljepak, a tek smo 2011. izašli prvi put s njima. Na izborima lani i ove godine pokazali smo snagu, a onda njihovi vodeći ljudi govore da smo mi teret, da ih izdajemo i uništavamo. Evo im sad njihov HSS kojemu su poklonili pet mandata - govore nam u HNS-u.

Tvrde da će biti oporba


Napominju kako u predizbornom ugovoru lijepo piše da nema poslije s HDZ-om.
- Dosta je da se nas uvlači u priče o suradnji s HDZ-om. To su Karamarkove fore koje sad kopiraju ovi koji se odjednom kunu u Plenkovića. Mi se okrećemo radu u oporbi i dodatnom profiliranju, što nam se treba vratiti na lokalnim, a onda i na parlamentarnim izborima - govori nam jedan drugi istaknuti HNS-ovac sa sjevera. U središnjici njihove stranke kažu kako su po rezultatima preferencijalnih glasova oni koaliciji donijeli 11 mandata, a za sebe zadržali devet, te kako bi prema ovim brojevima oni samostalno dobili 5-6 mandata.

- Vjerujte mi, kroz rad u oporbi i još veće uspjehe na lokalnim izborima, osvajanje Rijeke i Osijeka, te onoga što Anka sprema u Zagrebu, sami ćemo moći ići i na deset mandata. A onda možemo sa svojim samostalnim mandatima razgovarati sa svima, pa i s SDP-om i s HDZ-om - kažu u HNS-u. Planiraju razgovore i s još nekim liberalnim lokalnim opcijama i pojedincima.

Desni HDZ napada šefa


Može se, dakle, zaključiti da HNS-ovci sebe u budućnosti vide kao suradnike HDZ-a. Mostovci takvima sebe vide u sadašnjosti, a koliko im je HSS omeo planove najbolje pokazuje Petrovljeva izjava.

- Svatko ima mogućnost dati podršku iz Sabora vladi HDZ-a i Mosta niti se to može zabraniti. Hoće li se na to odlučiti HSS ili ne, njihova je odluka. To ne mijenja odnos Mosta prema HDZ-u i započete pregovore. Nama su prije svega u interesu jamstva koja će pokazati da država može raditi u interesu građana te da Hrvatska time postane više demokratska, uređenija i socijalno osjetljivija država. To svi mogu podržati, uključujući i HSS, ali sigurno gospodin Beljak u tome neće zaustaviti Most - napisao je Petrov na Facebooku. I dok se gotovo sve parlamentarne stranke trgaju za pažnjom Andreja Plenkovića, čini se da su mu najveći neprijatelji u vlastitoj kući. Riječ je, naravno, o desnoj struji stranke koja će, unatoč velikom broju osvojenih preferencijalnih glasova, ostati bez izvršne vlasti.

Detalje puča u HDZ-u sutra donosi novi broj Expressa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a