News

Komentari 130

Europski sud za ljudska prava presudio: 'Obavezno cijepljenje je legalno i moglo bi biti nužno'

Europski sud za ljudska prava presudio: 'Obavezno cijepljenje je legalno i moglo bi biti nužno'

Presuda je uslijedila nakon zaključka tužbe koju su češke obitelji podnijele sudu zbog obveznih cijepljenja djece

Europski sud za ljudska prava donio je presudu prema kojoj su obavezna cijepljenja legalna, prenosi DW.

Presuda je uslijedila nakon zaključka tužbe koju su češke obitelji podnijele sudu zbog obveznih cijepljenja djece.

- Mjere bi se mogle smatrati ‘nužnima u demokratskom društvu’ - navodi se u presudi suda.

Iako se presuda nije izravno bavila cjepivima protiv Covida-19, stručnjaci vjeruju da bi to moglo imati implikacije na akcije cijepljenja protiv virusa, posebno među onima koji su do sada izjavili da odbijaju prihvatiti cjepivo.

Ova presuda 'pojačava mogućnost obveznog cijepljenja u uvjetima trenutne epidemije Covida-19', rekao je Nicolas Hervieu, pravni stručnjak specijaliziran za ECHR, novinskoj agenciji AFP.

Prema odluci koju je donio Europski sud, obavezna cjepiva, koja daju češće zdravstvene vlasti, u skladu su s 'najboljim interesima' djece.

 - Cilj mora biti da svako dijete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, cijepljenjem ili imunitetom stada - stoji u odluci.

Sud je presudio da češka zdravstvena politika nije kršila članak 8. o pravu na poštivanje privatnog života u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema češkom zakonu, djeca se moraju cijepiti protiv devet bolesti, uključujući difteriju, tetanus, hripavac, hepatitis B i ospice.

Slučaj su na sud iznijele obitelji koje su kažnjene novčanom kaznom ili kojoj je djeci odbijen pristup vrtiću zbog nepoštivanja zakonske dužnosti cijepljenja.

Najčitaniji članci