Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
57 komentara

Eutanazija u Belgiji: Čak troje bolesne djece odlučilo umrijeti

Eutanazija je dozvoljena samo ako pacijent ima neizlječivu bolest i ako ima strašne bolove za koje ne pomažu lijekovi. Psiholog mora konstatirati da je maloljetnik sposoban shvatiti odluku o umiranju

57 komentara

U zadnje dvije godine u Belgiji su eutanazirali troje maloljetnika. Eutanazirani su bili stari 9, 11 i 17 godina. Svi su bolovali od neizlječivih bolesti.

Eutanazija je u Belgiji legalna od 2002. godine, a 2014. je pravo prošireno i na maloljetnike. Godine 2016. eutanazirali su dva maloljetnika, a 2017. jednog. Jedan je bolovao od cistične fibroze, jedan je imao tumore u glavi, a treći je bolovao od Duchennove mišićne distrofije.

Eutanazija je dozvoljena samo ako pacijent ima neizlječivu bolest i ako ima strašne bolove za koje ne pomažu lijekovi. Psiholog mora konstatirati da je maloljetnik sposoban shvatiti odluku o umiranju.

Pristanak moraju dati i roditelji. Vlasti smatraju da je proširivanje prava na eutanaziju imalo smisla jer i maloljetni pacijenti imaju pravo slobodno odlučivati o kraju svojeg života.

Eutanazija je u zemljama Europske unije dozvoljena samo u Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu, piše Bild. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message