News

Komentari 36

Eva Jakšić napravila maketu svog sela kakvo je nekoć bilo

Eva Jakšić napravila maketu svog sela kakvo je nekoć bilo

Josipovac: Nema prolaznika koji se ne zadivi. Eva je uspjela uhvatiti duh vremena otprije pedesetak godina. Čak su i lica figura prilično vjerne replika lica mještana

Nema prolaznika u Ulici Franje Jungerta u Josipovcu nedaleko od Osijeka koji ne zastane pokraj kuće u kojoj živi Eva Jakšić (56) i ne zadivi se ljepoti njezine okućnice. 

Eva je cijelu zimu uz pomoć sina Nedjeljka i snahe Ljubice radila i izradila golemu maketu ulice u Josipovcu kakva je nekad bila, u Evinu djetinjstvu i mladosti. Do najsitnijih detalja. Na pet četvornih metara postavila je pet kuća i crkvu. Ispred svake kuće stoji ili sjedi po nekoliko mještana, čija su lica pokušaj portretiranja njenih tadašnjih susjeda. 

Kaldrmom ispred kuća vozi se kočija kojom putuje gospođa, a ispred jedne kuće djedica čeka prolazak kočije da bi se i on sa svojom zapregom uključio u promet cesticom. 

- Cijelu zimu smo radili na gradnji sela. Ni snijeg nas nije omeo da napravimo što smo naumili - ponosna je Eva. 

Jedini veliki izdatak bila je kupnja ljepila, a sve drugo su već imali u podrumu. Za svaku su građevinu najprije napravili prave temelje od betona, zidali od siporeksa i cigli, ulicu napravili od šljunka, a okućnice od umjetne trave. 

- Sin je radio šindru, a snaha je pravila prozore, vrata, kočiju i čardak. Premda je kompletna ideja moja, izrada josipovačke ulice u starom ruhu bila je obiteljski posao - rekla je Eva.

Najčitaniji članci