Obavijesti

News

Komentari 265

Evo tko želi plaću od 8000 €: Schwartz, Pernar, Ilčić, Ferić...

Evo tko želi plaću od  8000 €: Schwartz, Pernar, Ilčić, Ferić...
4

Državno izborno povjerenstvo u srijedu je na konferenciji za novinare objavilo liste kandidata za izbor članova za Europski parlament. Podsjetimo, plaća je 8000 eura

VIDEO

Počela je kampanja za Europski parlament. Naime, Državno izborno povjerenstvo je objavilo kandidacijske liste, što znači da utrka može početi.

Za dvanaest mjesta u Europskom parlamentu na izborima 14. travnja borit će se 336 kandidata raspoređenih na 28 kandidacijskih lista. Za jedno mjesto bori se čak 28 kandidata. 

No, s obzirom na to da je riječ o mjestu koje jamči plaću između sedam i osam tisuća eura plaće, plus osjetne dnevnice, interes ni najmanje ne čudi. 

Osim već poznatih lica iz političkih stranaka tako su se na nekim listama pojavili ljudi koji do sada i nisu bili toliko poznati po svom političkom djelovanju.

Pernar bi u Bruxelles, a bio je protiv ulaska u EU

Tako je Mladen Schwartz, osnivač Nove Hrvatske Desnice na listi Autohtone Hrvatske stranke prava. S njim, rame uz rame, natječe se i Dražen Keleminac, koji je javnosti poznat po izjavi da je "EU masonska organizacija protiv vjere, Boga i crkve, te da će ulazak u tu zajednicu Hrvatskoj donijeti gubitak suvereniteta".

Nadalje, ne treba preskočiti ni Ivana Pernara, poznatijeg kao jednog od organizatora Facebook prosvjeda, ali  i čovjeka koji je sudjelovao u prosvjedima protiv ulaska Hrvatske u EU. Pernar je, inače, na listi Akcije socijaldemokrata Hrvatske.

Najmlađi kandidat ima 22, a najstariji 80 godina

Tu je i Ladislav Ilčić, čelnik Udruge Grozd, koja je bila glavni protivnik uvođenju zdravstvenog odgoja u školama zajedno s kolegom iz Udruge Vigilare, Krešimirom Miletićem. Oni su na listi Hrasta, pokreta za uspješnu Hrvatsku. 

Na listi Zeleni Zajedno našao se i književnik Zoran Ferić. 

Najmlađi kandidat Ivan Pepić u kolovozu će navršiti 22 godine, a našao se na zajedničkoj listi Akcije za bolju Hrvatsku i Pokreta za Hrvatsku - Jedino Hrvatska. Najstariji kandidat s 80 godina je Emil Franjo Markanović koji je na listi ASH/DSŽ/SP/SUH.

Ogromni glasački listić - kutije će biti čvršće

Inače, sami glasački listić za EU parlament  bit će na formatu A2, što je zapravo veličini četiri glasačka listića koje smo do sada na parlamentarnim, predsjedničkim i lokalnim izborima imali prilike ispunjavati. 

Iz tog razloga, Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, rekao je da će i glasačke kutije morati biti čvršće kako bi mogle podnijeti težinu i veličinu glasačkih listića. 

Prvi puta izravno glasovanje za nekog s liste

Ono što je posebno na ovim izborima je tzv. preferencijalno glasovanje. To znači da će glasači moći glasovati izravno za nekog kandidata s liste, a ne samo za stranku. Time će taj kandidat, primjerice ako je 12. na listi neke stranke, imati prednost pred drugima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 265
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu