Obavijesti

News

Komentari 8

Evo zašto Biden govori da mu je sin 'izgubio život' u Iraku iako je zapravo umro od raka mozga

Evo zašto Biden govori da mu je sin 'izgubio život' u Iraku iako je zapravo umro od raka mozga

Beau Biden je dvije godine služio u Iraku, a šest godina kasnije je preminuo od raka na mozgu. Njegov otac, Joe Biden, vjeruje da su bolest uzrokovale pare zapaljenog toksičnog materijala u Iraku

VIDEO

Samo zamislite. Kažem ovo iskreno. Kažem ovo kao otac čovjeka koji je dobio Brončanu zvijezdu, medalju za istaknute zasluge, i koji je izgubio život u Iraku, rekao je američki predsjednik u trenutku kada je vojni kamp Hale proglašavao nacionalnim spomenikom i time zbunio većinu stranih medija. Naime, Beau Biden služio je u Iraku 2008. i 2009. godine, a preminuo je šest godina kasnije od raka mozga. 

Međutim, ovoga puta se ne radi o još jednom gafu američkog predsjednika, već o prevođenju idioma 'lost his life' bez konteksta. Idiom je skup riječi koje pojedinačno ne znače ono što znači cjelina, pa se tako ovaj idiom koristi kao izraz za 'naglu smrt' u doslovnom značenju, a može se koristiti i u svojstvu hiperbole, odnosno stilske figure preuveličavanja svojstva predmeta ili događaja kojim se naglašava emotivan odnos prema pojavama ili radnjama. 

'Jackie, jesi tu?': Biden u publici tražio članicu Kongresa koja je poginula u prometnoj nesreći
'Jackie, jesi tu?': Biden u publici tražio članicu Kongresa koja je poginula u prometnoj nesreći

Drugim riječima, 'lost his life' se može prevesti kao 'iznenada preminuo' ako se opisuje nečija nagla i/ili nasilna smrt (npr. 'Izgubili su život u poplavi'), a često se koristi i kad se hiperbolično govori o uzroku nečije smrti koja je došla nakon protoka vremena. Na primjer: 'Izgubio je život u toj nesreći, ozljeda ga je polako ubijala'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U ovom slučaju, važan je kontekst. Naime, Joe Biden već godinama tvrdi da je njegov sin dobio rak na mozgu, odnosno 'izgubio život', zbog izloženosti toksičnim parama koje su bile nusprodukt zapaljenog toksičnog materijala u otvorenim jamama u Iraku. 

To je govorio i 2019., u samoj kampanji, pa su ga factcheckeri iz Annenberg Public Policy Centra brzo demantirali. Tad je Biden izjavio da se više ljudi vraća natrag s rakom mozga iz Iraka nego iz ijednog drugog rata. Međutim, statistički podaci to ne pokazuju, a dokazi o povezanosti raka i toksičnih para su nepotpuni. 

Nacionalna akademija znanosti je 2001. godine objavila istraživanje u kojem su zaključili da ne postoje adekvatni ili čvrsti dokazi prema kojima bi itko mogao tvrditi da su rak mozga i izloženost zapaljenom toksičnom otpadu u jamama u Iraku i Afganistanu povezane. Novih studija u međuvremenu nije bilo, tvrde iz FactCheck.org.

Beau je preminuo 2015. godine, kad je imao 46 godina, nakon dvije godine borbe s agresivnim glioblastomom. Prošao je operaciju, kemoterapiju i radijaciju, vratio se na posao državnog odvjetnika savezne države Delaware i čak je planirao kandidirati se za guvernera te države 2016. godine, no bolest se naglo vratila u proljeće 2015. Ovoga puta, nije bilo lijeka i Beau Biden je ubrzo preminuo. U SAD - u se stopa smrtnosti za mnoge vrste rakova smanjila za 22 posto između 1990. i 2011. godine, no ne i za glioblastom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a